Wie door de vakantiekiekjes bladert die mensen voor de fotowedstrijd op StadNijkerk.nl insturen, ziet dat een aantal deelnemers ons eigen land als vakantieland omarmt en daarbij de wisselvallige Hollandse zomer op de koop toe neemt. Een (onverwachte) plensbui levert typerende beelden op die het verhaal van de zomer van 2021 pakkend vertellen. Zonnige plaatjes zijn er overigens ook van inzenders die de landsgrenzen niet overgaan. Reclame genoeg voor fraaie Nederlandse plekjes en leuke dorpjes. Andere foto’s getuigen van de uittocht naar andere Europese landen, die er zeker ook is geweest. Ook inwoners van onze gemeente trekken naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje en vele andere bestemmingen. Gewapend met QR-code als bewijs van een volledige vaccinatie of coronatest met negatief resultaat, maar dat zie je gelukkig niet op de foto’s.

Terwijl we vakantie vieren, is het bepaald geen komkommertijd. Zeker niet op het wereldtoneel. Berichten over hoe de natuur huishoudt overspoelen de media. Hevige regenbuien. Overstromingen. De verwoestende kracht van water. Bosbranden. Aardbevingen. Orkanen. In een periode waarin de schokkende beelden van natuurgeweld om aandacht vechten, concludeert het IPCC dat het klimaat onomkeerbaar veranderd is door de invloed van de mens en dat er op wereldwijde schaal direct actie nodig is om opwarming van de aarde te verminderen. En alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook genoeg verhalen waarin de mens zelf de (kwalijke) hoofdrol speelt. Aanslag op een misdaadjournalist. Vechtpartijen met dodelijke afloop. Oorlog. De Taliban die zich niets aantrekt van de doorgaans nieuwsluwe zomerperiode en Afghanistan razendsnel inneemt.

Het zijn onderwerpen die misschien wel te groot zijn voor een column in je lokale krant, maar ik stip ze aan om te laten zien dat er gelukkig ook lichtpuntjes zijn. Want juist in tijden van rampspoed zien we dat mensen opstaan om elkaar te helpen. Nijkerkse brandweerlieden die naar Limburg trekken om te helpen bij evacuaties, een Hoevelaker die in het door overstromingen getroffen gebied helpt met opruimen, maar bijvoorbeeld ook crowdfundingsacties. Voor Irma. Voor Maud. Voorbeelden van initiatieven die laten zien dat de meeste mensen nog altijd deugen en graag klaarstaan voor een ander. Zeker als die ander in nood verkeert. In een tijd waarin deprimerend nieuws je van je stuk kan brengen, vind ik het mooi te zien dat die solidariteit er is en dat we er als het erop aankomt zijn voor elkaar.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk