Zo jong als schaatsster Sofie Bouw is, zo volwassen klinkt ze. De tiener weet exact wat ze wil, waar ze naar toewerkt en waar ze momenteel mee bezig is. Kom bij haar niet aan met hoge verwachtingen, want de 15-jarige Nijkerkse wil nu vooral van haar sport genieten. Dat weerhoudt haar echter niet van dromen, want de topsportster in spe wil graag in een vol Thialf schaatsen. 

Zelf had ze niet verwacht dat ze tien jaar geleden zou zeggen dat ze in het walhalla van het schaatsen actief hoopte te zijn. Op dat moment was ze namelijk aan het skeeleren én aan het turnen en moest ze een keuze maken waar ze mee door wilde gaan. Uiteindelijk werd het – mede door de adrenalinekick die ze kreeg van de hoge snelheden – skeeleren en dat bleek voor Bouw de juiste keuze.

Haar vriendjes en vriendinnetjes vonden het maar raar: geen hockey, voetbal, korfbal of een andere bekende sport, maar skeeleren.  Toch veranderden die vragende blikken toen Bouw vertelde over haar hobby. ,,Vaak als ik uitlegde dat het echt tof was, begrepen ze mijn keus. Ik vond skeeleren toen vooral erg leuk omdat je hoge snelheden kon halen en je lekker buiten was.” Toen het buiten kouder en natter werd, kwam er een einde aan het skeelerseizoen. Hierdoor moest Bouw opzoek naar een alternatief en op 8-jarige leeftijd ging ze op advies van haar vader schaatsen. Ze was direct enthousiast en de Nijkerkse bleek talent te zijn…

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto Mathilde Dusol