Deze zomer mocht ik genieten van drie volle vakantieweken. In mijn derde vakantieweek bereikte ik een ultiem vakantiedoel; mijn hoofd was helemaal vrij van gedachten! Leegte in de bovenkamer en alleen nog maar oog voor de omgeving. Ik voelde me weer als het buitenspelende kind van vroeger. Nu terug van vakantie probeer ik dit gevoel zo lang mogelijk vast te houden, of weer op te roepen. Dit lukt vaak op de fiets of wandelend met de hond door het bos. Andere mensen doen dit door te mediteren, nagels te lakken of te hardlopen. Puzzelen werkt ook uitstekend! Maar in de huidige wereld van drukte en veel prikkels is het soms lastig om je moment van algehele ontspanning of bezinning te bereiken.

De Dalai Lama zei eerder: ‘Wat me het meest verbaast aan de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert door heel hard te werken. Om vervolgens weer veel geld uit te geven om zijn gezondheid te herstellen’. Keihard leven dus, om daarna weer heel hard te moeten ontspannen. Het is soms lastig om balans te houden. Door overprikkeling van bezigheden krijgen veel mensen slaapproblemen. Denk aan werk wat in avond en weekend doorloopt, social media en de sociale druk die dit geeft, mobiele telefoon, nieuwsberichten etc..

Het wordt steeds moeilijker om het hoofd ‘uit’ te zetten. En dat is nou net wat je nodig hebt om tot goede slaap te komen.

Mijn puberzoon van veertien lijkt het omgekeerde belangrijk te vinden. Hij wil het naar bed gaan zo lang mogelijk uitstellen en schept er een genoegen in later dan zijn ouders naar bed te gaan. Gamen tot na middernacht zou onderdeel moeten zijn van ieders zomervakantie, vindt hij. Ik vertel hem hoe kinderartsen de meeste pubers met klachten van moeheid en depressieve klachten genezen. Namelijk door ze een eenvoudig slaapschema mee te geven van simpelweg op tijd naar bed en op tijd eruit. En hoe belangrijk het is voor je gezondheid om een goed dag-nachtritme te houden. Dit maakt op hem natuurlijk helemaal geen indruk en hij vindt mijn uitleg stomvervelend.

Zijn wij nou overdreven strenge ouders, zoals mijn zoon beweert? Laatst besprak ik dit met een vriend van me. Ik vroeg hem of hij het normaal vond, dat vrienden van mijn zoon tot laat na middernacht gamen. Hij reageerde met een nuchter: “De nacht is om te slapen!” Deze bevestiging had ik even nodig. Nu herhalen we thuis deze mantra en geven niet toe aan dagelijks nachtwerk en uitslapen tot in de middag van onze puberkinderen.

Iedereen voelt zich beter bij goede slaap.

Anne Marie Visser – De Stad Nijkerk