Licht aan het eind van de tunnel. Nog vier maanden… en tussentijds steeds afwegen wat al eerder kan. Eindelijk schetste onze demissionaire premier maandagavond een beetje perspectief. Gaan we dan langzaam maar zeker eindelijk terug naar het OUDE normaal? Wat een fijn vooruitzicht!

Al bijna een jaar lang rollen we van de ene lockdown in de andere en steeds passen we ons zo goed als we kunnen aan. Een jaar is lang. Bij het eerste evenement dat we straks wel weer met elkaar kunnen beleven, moeten we elkaar vast even knijpen. Mag dit echt? Gelukkig mogen we elkaar dan ook weer knijpen (niet te hard natuurlijk, alleen om te bevestigen dat het geen droom is) want de anderhalvemeterregel is dan van de baan.

We krijgen steeds meer spontaniteit terug als alles weer kan en mag. Naar het zwembad, de bioscoop, impulsief shoppen, maar vooral: de hele familie weer bij elkaar, barbecuen met vrienden, bedrijfsuitjes. Kortom, ongecompliceerd samen zijn. Ja, daar kijk ik zeker naar uit!

Maar goed, zover is het nog niet. De belofte is fijn, maar het is pas over vier maanden zover (als er geen gekke dingen gebeuren). Nog vier maanden om met het laatste restje veerkracht en creativiteit te dealen met de situatie en door te gaan. Dan is het prettig om te beseffen dat er in een jaar lang coronatijd ook zegeningen te tellen zijn. Meer dan ooit hebben wij onze buren leren waarderen. Buurkinderen die bijna 24/7 als speelkameraadje of coronaklasgenootje voor je kind fungeren. Buurmannen met net iets meer gereedschap in hun kist voor als je bijvoorbeeld een nieuw boilertje wilt installeren (of weer de-installeren) en die maar wat graag helpen als je zelf de voorlampen van je auto vervangt. Alle buren die onbedoeld als pick-up point voor je pakketjes fungeren. De buurvrouw als collega-thuisjuf. Buurmeiden die je een oplaadstekkertje lenen. Kortom, het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ is vast ooit onder het juk van een pandemie bedacht. Want als je veel thuis bent, ontdek je extra hoeveel buren waard zijn.

Daarom een dikke shout-out naar onze buren, maar ook naar alle andere buren die in deze ongewone tijd een goede buur voor elkaar blijken. Jullie zijn goud waard en mede dankzij jullie halen we de eindstreep van de coronagekte. In coronatijd is het elke dag burendag. Laten we – ook als we straks weer wat vaker van huis mogen (en dat ook zeker zullen gaan) – niet vergeten hoe waardevol goede buren zijn!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk