De sensatie van de eerste dag op het kampioenschap van Nederland kwam niet van Dick Jaspers, de titelhouder, niet van Jean van Erp, de thuisspeler, maar uit een onverwachte hoek. Therese Klompenhouwer, de enige dame tussen 15 mannen op de Kling Masters, had een daverende start en versloeg Jean Paul de Bruijn met een opvallend hoge score: 40-18 in 23 beurten. ,,Het is nog nooit echt mijn toernooi geweest, maar nu heb ik echt zin om te schitteren”, zei de wereldkampioene en nummer één bij de dames na afloop, die niet eens een perfecte voorbereiding had gehad.

,,Ik voelde me niet topfit, want ik ben een paar dagen ziek geweest. Dat is geen ideale voorbereiding, maar daardoor was ik wel uitgerust. We zijn allebei niet goed gestart in de partij (11-11 in 11 beurten), maar ik ging in het tweede deel goed spelen met een paar mooie series. Jammer dat ik de serie afbrak toen ik er nog tien moest. Met mijn tiende punt was ik twee beurten eerder uit geweest en had ik ook nog een premie van honderd euro verdiend. Maar goed: ik keek naar de score van 39-18 en dacht: ik kan nooit meer verliezen.”  

Therese speelt behalve met Jean Paul de Bruijn in de poule met Dave Christiani en Raymund Swertz. En ook die partij eindigde in een verrassing. De twee Limburgers gingen tot aan de pauze gelijk op, maar Swertz was veel beter dan zijn tegenstander in het tweede deel. Swertz, in de tribunes gesteund door zijn vrouw die elk moment kan bevallen van een klein Swertz-meisje, won de partij met 40-31 in 33 beurten.

De jongste van de zestien biljarters op de Kling Masters, Glenn Hofman, wordt al jaren tot de grote talenten van zijn land gerekend. De 28-jarige Hagenaar was al eens twee keer tweede op de Masters en is in de schaduw van Dick Jaspers elk jaar één van de kanshebbers voor een podiumplaats. Op de openingsdag van het toernooi maakte Hofman echter een misstap met een verliespartij tegen de 30-jarige Kay de Zwart. En ook dat was een stunt in de Kling Masters, waar de sfeer er op de eerste dag al goed inzat en de tribunes overvol waren.

Kay de Zwart begon als jonge biljarter met een paar aardige successen op klein biljart, maar heeft daarna zijn talent niet waargemaakt. ,,Ik heb te roekeloos geleefd”, zei hij na zijn overwinning op Glenn Hofman in een reactie. ,,Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik dat inzag, maar nu ben ik een nieuw biljartleven begonnen. Ik leef voor mijn sport en dat betaalt zich uit op het biljart.”

Hij beseft ook wel dat hij niet opeens tot de kanshebbers behoort in het toernooi waar Dick Jaspers een nieuwe gooi doet naar de titel en Raimond Burgman en Jean van Erp en ook de eerste verliezers Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn tot de gelouterde spelers behoren. ,,Maar ik heb me heel goed voorbereid en wist dat ik dit soort spelers kan verslaan”, verzekerde De Zwart. Zeker als de tegenstander ver onder zijn niveau speelt, zoals Hofman in de eerste ronde. De score stond na twaalf beurten op 20-10 voor De Zwart, Hofman vond even zijn ritme en kwam terug tot 32-33, maar in het laatste part was De Zwart weer de betere speler. Hij trok de partij naar zich toe met 40-35 in 31 beurten.

Foto: Harry Koelewijn

Klik hier voor het volledige artikel op KNBB.nl