Scandinaviëfans kunnen zich een weekend lang onderdompelen in hun favoriete landen op het evenement Scandinavië-XL dat plaatsvindt in Expo Hoevelaken. Onder het motto “beleef het beste van het Noorden” komen op zaterdag 29 en zondag 30 oktober alle facetten van de Noordse regio aan bod. Deze 9e editie is laatste keer dat het event in Hoevelaken plaatsvindt.

Vanaf 2018 was de beurs in Expo Hoevelaken. Vanwege woningbouwplannen komt dat tot een eind. Expo Hoevelaken staat dus voor de laatste maal bomvol Scandinavische producten. Bezoekers trekken doorgaans de hele dag uit, rondstruinend tussen de vele stands en de zalen op de 1e verdieping waar lezingen worden gehouden.

Scandinavië-XL is een goed startpunt voor een vakantie naar deze regio. Rondreizen per auto of fiets, wandelvakanties, sledetochten, walvissafari’s en noorderlicht spotten. Er zijn tal van lezingen over verschillende regio’s en noordse gebruiken. Wie naar Spitsbergen wil kan de presentatie bijwonen van Michelle van Dijk, eigenaar van de meest noordelijk gelegen camping ter wereld: Longyearbyen Camping (waar in 2020 een Nederlandse gast door een ijsbeer werd gedood).

Maar bovenal is Scandinavië-XL een evenement waar je fijn kunt shoppen bij meer dan 70 stands met mode, woonaccessoires, kunst en food. Boekhandel Roodbeen is aanwezig met Scandinavische boeken. Op interieurgebied vind je er serviesgoed, wanddecoraties en woontextiel. Voor de koude winter zijn er warme wollen truien, vesten, mutsen, laarzen, jassen en sjaals. Alles van de beste kwaliteit, waar Scandinavië bekend om staat. Ook de Baltische staten, nauw verwant met Scandinavië, zijn aanwezig. De Estlandse kunstenares Riikka Horn exposeert Estlands folkloristisch handwerk met breien- borduur- en vilttechnieken en geeft op zondag een workshop zeepvilten voor kinderen.

Er is een ruim aanbod van Scandinavische lekkernijen uit alle windstreken. Wie zelf aan de slag wil kan een Zweedse Smörgåstårta maken.

Scandinavië-XL is op zaterdag 29 en zondag 30 oktober van 10-17 uur.
Entree € 8,50, t/m 12 gratis. www.scandinavie-xl.nl

Foto: Janet Vermist