,,Het maakt niet uit hoe sterk je start, zolang je maar de finish ziet. De grootste golf begint als rimpel, maar aan het einde van zijn reis stopt de hoogste berg hem niet.” Die tekst zingt Maan in één van de coupletten van het liedje ‘Ik kom eraan’ en het typeert mooi het toernooi dat het Nederlands vrouwenelftal doormaakte op het WK voetbal in Frankrijk. Alleen bleek de berg Amerika zondag toch te hoog. Ik hoopte sowieso op winst voor de Oranje Leeuwinnen. Net als iedereen, maar nog een beetje meer omdat onze vrouwen dan eerder dan de Nederlandse mannen een wereldbeker omhoog hadden kunnen houden.

Die hoop was deels ingegeven omdat ik dan ‘Nanananana’ had kunnen zeggen tegen mannen die dingen zeggen als: ‘Vrouwenvoetbal? Dat volg ik niet. Het is net alsof je naar de F-jes zit te kijken.’ Natuurlijk, ik vond het ook jammer dat de aantrekkingskracht van de wedstrijden niet zo groot was als tijdens het EK twee jaar geleden. Maar toch schiet ik in de vechtstand van dat soort uitspraken. Je kunt ook niks zeggen, hè? En als je toch wilt vergelijken, mag ik het mannen-WK van 2010 in herinnering roepen? Mogen de vrouwen ook eens lelijk winnen? Want winnen, dat bleven ze doen. Tot aan de finale.

Gelukkig is er veel meer positiefs. De populariteit van vrouwenvoetbal blijft stijgen en over support hadden de dames niets te klagen. Ik heb genoten van Ron Boszhard met zijn brutale vragen in de WK-editie van Zappsport. En van Pierre van Hooijdonk die op zijn post bij de NOS de wedstrijden serieus analyseerde. Die realistisch was over stijl, tempo en niveau van de leeuwinnen, maar ook lyrisch kon zijn over de individuele klasse van speelsters als Jackie, Jill en goudenhandschoenwinnaar Sari van Veenendaal. Misschien kan ik dat conservatieve vooral niet uitstaan, omdat het juist zoveel moois teweeg brengt als vrouwen een domein betreden dat eigenlijk nog iets teveel van mannen is. Zoveel meisjes en jongens die geïnspireerd raken. Zoveel dromen die ontstaan. Bedrijven zien dat steeds beter in. En het mooie is: als vrouwen emanciperen gaan er ook deuren open voor andere groepen die meer aandacht verdienen. Omdat het wereldtoppers zijn. Daarom vond ik het gaaf om te zien dat de finale van het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen – met Nijkerkse Cher Korver – op diverse pleinen in het land op groot scherm te zien was. En die finale (tegen Groot-Brittannië) werd wél gewonnen (65-52). Volgende keer het hele toernooi live uitzenden? Dan kunnen we genieten van alle toppers die Nederland rijk is en die stuk voor stuk fantastische rolmodellen zijn.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk