Kenmerkende symbolen uit de negen gemeenten uit Regio Amersfoort zijn door kunstenaar Piet Schopping verenigd op het schilderij ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’. Het schilderij reist door de regio, en woensdag 22 september mocht burgemeester Renkema het in ontvangst nemen. 

Burgemeester Renkema:We vinden het fijn dat het schilderij van de heer Schopping nu een van de muren van ons stadhuis siert. We hebben er vanwege de coronamaatregelen ietsje langer op moeten wachten, maar vanaf vandaag heeft het schilderij een mooi plekje in ons stadhuis. We vormen met de andere acht gemeenten de regio Amersfoort, en het is heel mooi om dat op dit schilderij zo goed verbeeld te zien.”

Regio Amersfoort

In de Regio Amersfoort werken gemeenten (Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg) samen op veel verschillende gebieden. Vraagstukken die over de gemeentegrenzen gaan worden samen opgepakt waarbij inwoners, organisaties en andere belanghebbenden worden betrokken via dialooggroepen. Een van die groepen boog zich over de vraag welke identiteit de Regio Amersfoort wil uitstralen. De slogan die hier uit kwam, ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’, verwijst onder andere naar de centrale ligging van de regio en alles wat zij in huis heeft. 

Piet Schopping

Om de slogan kracht bij te zetten maakte Piet Schopping het schilderij dat nu in Nijkerk een mooi plaatsje heeft gekregen. De heer Schopping is een van de bekendste kunstenaars van Jans Pakhuys, een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking. De dialooggroep overhandigde het kunstwerk aan het Bestuurlijk Platform van de Regio Amersfoort en het schilderij reist sinds 2019  langs alle negen gemeenten uit de regio. Nijkerk is de zevende gemeente waar het kunstwerk een plekje krijgt. De route door de regio volgt de alfabetische volgorde van de gemeentenamen. Op het schilderij staan o.a. de bekende Nijkerkse kerktoren, Barneveldse kippen, Paleis Soestdijk en de heide van Leusden. 

Alfons Klarenbeek is samen met de elf leden van de dialooggroep initiatiefnemer van het kunstwerk.