Door een uur te geven, red je een leven. Dat is de boodschap van Radio 10-dj Rob van Someren en hét motto van de Somertijd Reanimatiedag op zaterdag 3 juni in Nijkerk. In Hart van Holland geven instructeurs die dag workshops reanimeren. ,,Die eerste paar minuten zijn van levensbelang. Als je weet wat je moet doen, kun je levens redden”, aldus Van Someren. 

De reanimatiedag gaat de Radio 10-dj merkbaar aan het hart. Naast zijn werk bij de radio is Van Someren namelijk ook al jaren werkzaam als Hoofdagent bij de politie. Vanuit die ervaringen weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om snel te kunnen handelen in het geval van hartfalen. ,,Na mislukte pogingen tot reanimeren dacht ik vaak: wist de huisgenoot in kwestie maar hoe hij of zij moest handelen. Als je niet weet hoe je moet reanimeren, dan is het eng en spannend. En vaak is het gevolg dat mensen dan uiteindelijk niets te doen. Maar niets doen is het ergste wat je kunt doen. Als er 3 minuten lang geen bloedcirculatie plaatsvindt, ontstaat het eerste hersenletsel al. Door handmatig het bloed rond te pompen, win je tijd om de AED te laten pakken en te bevestigen om het hart het werk weer zelf te laten overnemen.”

De Somertijd Reanimatiedag wordt dit jaar voor het eerst in Nijkerk gehouden. Voorheen vond het evenement plaats bij Paleis Soestdijk. ,,Een prachtige locatie, maar we waren altijd afhankelijk van het weer. Daar moesten we vloeren leggen, tenten opzetten, noem maar op. Hart van Holland beschikt wat dat betreft over alles waar wij naar op zoek waren. We kunnen er zowel binnen als buiten te werk gaan.” Voor Van Someren is de komst naar Nijkerk ook nog eens een trip down memory lane. ,,Ik heb vroeger heel wat zomers samen met mijn ouders en broer gespendeerd op camping De Elzenhoeve. Voor mij dus extra bijzonder om weer even terug in Nijkerk te zijn”, lacht hij.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Radio 10