Begin deze zomer staat de opening gepland van het nieuwe theater/cultureel centrum van de Stichting Streams op de Kloosterstraat in Nijkerk. Tegelijk met deze opening zullen ook de andere gebouwen van de stichting Streams worden geopend, waaronder Huize De Brink en de oude pastorie op de Catharinastraat. Op de dag zelf zal een preview worden gegeven wat de stichting op cultureel gebied allemaal te bieden heeft.

De stichting probeert vanuit een christelijke overtuiging verbinding te maken tussen mensen. De grootste eyecatcher is het theater dat momenteel op de Kloosterstraat in aanbouw is en waar plek is voor 200 personen. Dat is de plek van de voormalige joodse school, waar later ook dansschool Vliek en het jongerencentrum Het Anker/Achterom waren gevestigd. ‘Het is een theater voor iedereen. We willen de mensen er een soort eigenaarschap in gegeven, en ook bezinking en verdieping,’ aldus woordvoerder Els Koopman. Streams wil in gezamenlijkheid met de Nijkerkse samenleving een modus creëren voor de programmering, met hen dus die er passie voor hebben. Diverse mensen uit Nijkerk en omgeving hebben al aangeboden dat ze input willen leveren. Maar er is ook plek voor landelijke kleinkunstoptredens,  dans, muziek en exposities.

Overigens is iemand ingeschakeld die al dertig jaar meeloopt in de culturele sector en een groot netwerk heeft. Koopman: ‘Dit biedt kansen en verrassende landelijke optredens die anders niet mogelijk hadden kunnen zijn.’ Er is al personeel geworven en de komende tijd zullen nog tal van vacatures volgen. Ook is er contact met diverse lokale aanspreekpunten zoals de Nijkerkse bibliotheek en de cultuurmakelaar. Mocht de bouw heel erg vlot gaan, dan is het niet uitgesloten dat het theater/cultureel centrum al eerder wordt geopend, maar dat de officiele opening alsnog volgt begin deze zomer. Er is nog geen naam bekend van het theater.

Op de website van de stichting Streams is een enquête uitgezet waarop mensen nog input kunnen leveren voor het nieuwe centrum.

Bron Kees van den Heuvel / De Ochtendfinale