Op zaterdag 27 mei verzorgt Ensemble Piacevole het jaarlijkse pinksterconcert in de Grote Kerk van Nijkerk. Dit vormt de opening van de serie concerten van de orgelcommissie van de Grote Kerk. Het programma vermeldt veel muziek die aansluit bij het pinksterfeest en de komst van de Heilige Geest.

Ensemble Piacevole is een professioneel ensemble, gespecialiseerd in oude vocale muziek uit de 16e en 17e eeuw. Piacevole zingt met name Duits-Lutherse kerkmuziek. Het ensemble staat onder leiding van Gerben Budding, die deze avond ook enkele solo’s speelt op het orgel van de Grote Kerk.

Programma

In het programma staan liederen en muziekstukken centraal die gaan over de Heilige Geest en Zijn komst. De opening is Gregoriaans gezang van ‘Veni creator spiritus’, wat vertaald luidt: ‘Kom Schepper, Geest, daal tot ons neer’. Een gelijksoortige tekst klinkt in ‘Veni sancte Spiritus’ van Heinrich Schütz (1585-1672). ‘Non vos relinquam Orphanos’ van William Byrd (1543-1623) gaat over de belofte van Christus “Ik zal jullie niet als wezen achterlaten. Ik ga en kom naar je toe en je hart zal zich verheugen.” In ‘Ich werde nicht sterben’ van Heinrich Schütz klinken bekende woorden uit Psalm 118 en Psalm 116.

Verder zingt Piacevole muziek van Jacobus Clemens non Papa (1510-1556), Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) en Johann Herman Schein (1586-1630). De orgelsolo’s in het programma zijn ‘Komm, Heiliger Geist, Herre Gott’ en de ‘Toccata ex G’ van Heinrich Scheidemann (1595-1663).

De gezongen teksten worden met vertaling in het programmablad afgedrukt. Zo kan iedereen de boodschap van de liederen volgen. Het volledige programma is vooraf ook te vinden op www.orgelnijkerk.nl

Bezoekersinformatie

Het pinksterconcert op zaterdag 27 mei begint om 20.00 uur. De deur van de Grote Kerk is vanaf 19.30 uur open. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Na afloop kunnen de bezoekers in ‘t Gasthuus naast de kerk wat drinken en napraten.