We worden aardig verwend met prachtige sportmomenten. Zo stonden de leeuwinnen woensdagavond in de halve WK-finale tegen Zweden, na een mooie kwartfinale met 2-0 winst op Italië. En Max die magistraal in een oranje Oostenrijk won. Een weekend eerder hield Maarten van der Weijden met zijn monsterzwemtocht van 195 kilometer langs dé Elfsteden Nederland in de ban. Hij zwom 6,1 miljoen euro bij elkaar voor kankeronderzoeken, zijn drijfveer was ‘Overleversschuld’. Dit schuldgevoel kreeg hij nadat de leukemie bij hem genezen was. ,,Waarom overleef ik het wel en anderen niet”, vroeg hij zich hardop af. ,,Ik moet daar wat voor terugdoen.”

Ook Nijkerk heeft een succesvol sportief jaar achter de rug. Zo wonnen Klaas Mostert en Gert Jan van Esseveld de strijd om het open Nederlands kampioenschap veteranen springen met hun paarden Edzard en Haïti. Therese Klompenhouwer ontving een Koninklijke onderscheiding en won de EK-driebanden en postduivenvereniging De Luchtklievers huldigde Rikus van de Mheen. De hockeydames van HC Nijkerk werden kampioen in de zaal. Dartteam No Limit werd Nederlands kampioen in de tweede divisie en het ‘Team Opa’s’ van Flevo werd waterpolokampioen. NSC werd kampioen van de Eerste klasse en keert terug naar de Hoofdklasse. Het veertigste OHK werd in Hoevelaken gewonnen door Frans Maree en de meest opvallende prestatie was natuurlijk de historische promotie naar de Derde divisie, die Sparta Nijkerk in Volendam realiseerde. Daarna wonnen de Hairwizzards de 34ste Sportmarathon, waar zeventien teams aan deelnamen en de judoka’s Elena Renes en Thomas Lozeman van Joey’s Judoschool werden derde op het International Open Toernooi in Flevoland. Overigens slaagde Herman van Leeuwen voor zijn tweede zwarte band bij Joey’s. Majorettes Esmee/Jasmijn en Marjon/Magdalena behaalden een eerste plaats bij het concours in Rijssen. Maar liefst negen teams zijn dit seizoen kampioen geworden bij MHC Hoevelaken. Tot slot wonnen de Goal Diggers het OJK-toernooi en op de valreep won Adelinde Cornelissen met haar paard Zephyr de dressuurwedstrijd van het CHIO Twente. U ziet het, we kennen een gemêleerd aantal sporters en ik zal er zeker een paar vergeten zijn.

Nu vraag ik mij af of er tussen deze honderden sporters ook een soort ‘Overleversschuld’ gevoel is en zou het niet mooi zijn als er een groots sportevenement ‘Nijkerk Sport tegen Kanker’ georganiseerd gaat worden in 2020???

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk
Foto Fabian Boot