Omroep Gelderland heeft vrijdag 27 november aandacht besteed aan de overlast in de Nijkerkse woonwijk Paasbos. Onder meer kom de Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) aan het woord en bewoonster mevrouw Mastenbroek. De HON komt op voor de belangen van huurders. De organisatie heeft afgelopen zomer weer aan de bel getrokken bij de gemeente nadat ze een inventarisatie had gedaan onder de inwoners. Voorzitter Ron Weil heeft een heleboel ideeën over hoe de overlast aangepakt kan worden: “Wij denken aan camera’s, aan mosquito’s (apparaten met geluid dat jongeren irriteert, red.), aan meer politie op straat en een meer preventieve aanpak. Het enige dat de gemeente heeft gedaan met ons advies is de heg gesnoeid die het zicht van de bewoners op het winkelcentrum wegnam.” De HON lijkt het niet zinvol om nog langer op deze voet door te gaan met de gemeente: “Het moet echt veiliger.” Mastenbroek vindt dat ook: “De burgemeester komt langs als je 60 jaar getrouwd bent, of om een lintje door te knippen, maar nu zien of horen we hem niet. Hij zou naast ons moeten staan om ons te helpen.”

Gemeente en politie kennen de problemen
De gemeente Nijkerk geeft aan dat de overlast hoog op de prioriteitenlijst staat. “De gemeente wil structurele oplossingen voor Paasbos. Dat is iets wat de bewoners en de HON ook willen. Daarover zijn de diverse betrokkenen ook in gesprek met elkaar en dat heeft ook al een aantal afspraken opgeleverd. Voor een aantal maatregelen geldt dat het meer voorbereidingstijd kost. Dat komt bijvoorbeeld doordat gekeken moet worden naar de noodzaak ervan en welke kosten er aan verbonden zijn. Het is goed om hierover de klokken weer even goed gelijk te zetten. Daarom kan de HON een uitnodiging voor een gesprek tegemoet zien”, luidt de verklaring.

Ook de politie erkent dat er lange tijd zorg is over de wijk. Een woordvoerder geeft aan dat er met alle bewoners die onlangs een melding hebben gemaakt persoonlijk contact is opgenomen.

De politie hoopt dat de gemeente samen met hen en het jongerenwerk een plan van aanpak voor de overlast gaat maken. Daarnaast roept ze op dat de omwonenden de overlast moeten blijven melden, hoe zinloos dat soms ook voelt: “Wij weten ook dat de jongeren wegvluchten als we eraan komen, maar als we een melding krijgen dan zullen we altijd richting Paasbos rijden.”