Op dinsdag 17 augustus verzorgt Sander van den Houten het vijfde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het programma staat muziek van onder anderen Nicolaus Bruhns, Dietrich Buxtehude, vader Johann Sebastian Bach en zoon Carl Philipp Emanuel Bach. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk, met een collecte aan de uitgang.

Programma

Van den Houten speelt eerst drie werken uit de Duitse barok, die allemaal dateren uit de tijd vóór het Nijkerkse orgel werd gebouwd. Van Nicolaus Bruhns klinkt het ‘grote’ Praeludium e-moll en van Dietrich Buxtehude drie variaties over Vater unser im Himmelreich. Daarna combineert de organist Preludium en Fuga in C-dur van Johann Sebastian Bach met het Largo uit dienst vijfde triosonate.

Met Thema con variazoni uit Sonate V van Carl Philipp Emanuel Bach maakt Van den Houten een uitstapje naar de galante muziekstijl. Na een Improvisatie klinkt Sonate VI in d-moll van Felix Mendelssohn Bartholdy, gebaseerd op de melodie van het Gebed des Heeren. Deze muziek uit de vroege romantiek klinkt verrassend goed op het Nijkerkse orgel uit 1756. Het slotstuk van het concert is het indrukwekkende Litanies van Jehan Alain.

Reserveren

Vanwege de overheidsmaatregelen voor samenkomsten wordt bezoekers gevraagd zich te registreren voor dit concert. Dat kan vooraf via www.orgelnijkerk.nl en voorafgaand aan het concert bij de ingang van de kerk.