Op dinsdag 20 juli verzorgt Bas de Vroome het derde orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het programma staat muziek van Johann Sebastian Bach, Jean-Adam Guilain, Hugo Distler en John Stanley. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk, met een collecte aan de uitgang.

Programma

Bas de Vroome opent het concert met Sechs kleine Präludien van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Deze muziekstukken waren bedoeld als lesmateriaal voor Bachs leerlingen. De zes preludes hebben steeds een eigen toonsoort en karakter. Hierna klinkt een Franse suite van Jean-Adam Guilain (1680-1739): Suite du second ton. Dit werk past goed op het Nijkerkse orgel, dat met zijn vele vulstemmen en stevige tongwerken erg geschikt is voor muziek uit de Franse barok.

Van Hugo Distler (1908-1942) speelt De Vroome Partita “Nun komm’ der Heiden Heiland”. De stijl van dit stuk is uitbundig en vernieuwend, maar het laat ook klanken horen die doen denken aan de Noord-Duitse barok uit de tijd van Buxtehude en Bach.

De Vroome vervolgt met de Voluntary in d major van de Engelsman John Stanley (1712-1786). Dit is muziek in een lichtvoetige, speelse stijl. Tot slot klinkt het bekendste orgelwerk aller tijden: de Toccata en Fuge in d-moll van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Reserveren

Vanwege de overheidsmaatregelen voor samenkomsten wordt bezoekers gevraagd te reserveren voor dit concert. Dat kan vooraf via www.orgelnijkerk.nl en voorafgaand aan het concert bij de ingang van de kerk.