Zelfs om de iets te voor de hand liggende grapjes over wc-rollen en hamsteren kon ik vrijdag lachen. Waarschijnlijk omdat we allemaal vergelijkbare associaties hadden toen de opdracht kwam een wc-rol te pakken en van jezelf, een ander kind of een ouder een mummie te (laten) maken. Of toen het blikgooien dit jaar bleek te zijn vervangen door wc-rol-gooien, waarbij de vijf weken geleden zo massaal gehamsterde rollen als blikken én als pittenzakjes fungeerden. En het bleef niet bij dezelfde associaties en dezelfde (flauwe) grappen.

We waren eensgezind enthousiast over de het succes van de online Koningsspelen die Nijkerk Sportief en Gezond voor onze kinderen organiseerde, samen (zogenaamd) opgewonden over de rommel die ontstond in en om huis en met z’n allen onzeker over of we wel het juiste nummertje op de stempelkaart hadden aangekruist. Chapeau voor de organisatie! Het maakte me trots op Nijkerk, want dat er lokaal zo’n toffe vervanger voor de Koningsspelen van de grond komt is heus niet vanzelfsprekend. Nijkerk flikt het gewoon! En dat belooft wat, want de komende weken is er meer te vieren.

Komende maandag (27 april) een driewerf hoera voor onze koning op ‘Woningsdag’ en ruim een week later 75 jaar vrijheid (5 mei). We hebben de kans gemist Boerenmaandag (20 april) een vrijheidstintje te geven, maar er werd wél fanatiek gevlagd die dag: onze lokale Bevrijdingsdag. Wat kunnen we verder bedenken om die verbondenheid te voelen, die dus ook voelbaar is als je samen iets doet terwijl je allemaal op je eigen domein blijft?

Voor wie geen kinderen in de basisschoolleeftijd heeft even een kleine impressie van hoe dat vrijdag ging. Via een live-uitzending op YouTube kregen de kinderen opdrachten door van Nijkerk Sportief en Gezond. Zo verzamelden zij bijvoorbeeld ALLE oranje attributen uit de kleinste hoeken en gaten in huis en werden even later ook nog eens ALLE kussens van banken en bedden getrokken (vandaar die rommel). Opwarmen deden we op Tsjoe Tsjoe Wa (zoek maar eens op op Spotify), deuren werden geopend met voeten, ellebogen, polsen en kinnen en we gingen limbodansend door onze huizen en tuinen. Op dit soort momenten merk je hoe sterk we met elkaar verbonden (kunnen) zijn, ook als we thuis in onze eigen huiskamers en tuinen verblijven.

Wat zullen we 5 mei doen? Allemaal tegelijk aan de oranjetompouce en ons dan collectief ongemakkelijk voelen over hoe je zo’n gebakje zonder te knoeien nuttigt? Wat we ook doen: vier vrijheid. Juist nu!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk