De Oranje Nassauschool in Nijkerk is de eerste school in Nijkerk die voldoet aan het certificaat ‘Gezonde School’. Het certificaat werd maandagmorgen door wethouder Nadya Aboyaakoub overhandigd aan directeur Ben Hiemstra. Met het vignet ‘Gezonde School’ voldoet de school aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld en toegekend door deskundigen van de GGD DHOR.

Dat betekent overigens meer dan alleen maar gezond eten. Zo rookt geen van de leerkrachten meer, kan worden gespeeld op een schoolplein dat is gefinancierd met behulp van een donatie van de Johan Cruijff Foundation en wordt deelgenomen aan het programma ‘Ik eet het beter’, waarbij in samenwerking met het Voedingscentrum, verschillende interactieve lesprogramma’s worden ontwikkeld. Daarmee ontdekken en ervaren kinderen op de basisschool wat gezonde producten doen voor hun lijf.

Hiemstra kan niet voorkomen dat kinderen tijdens hun verjaardag alsnog zakjes chips uitdelen, maar hij hoopt wel op meer bewustwording: ‘Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.’ Het certificaat is niet vrijblijvend, want het wordt regelmatig gecontroleerd.

Wie eet er thuis allemaal gezond?

Bron en foto’s Kees van den Heuvel