De Grote Kerk in Nijkerk is aanstaande zaterdag open voor publiek in het kader van Open Monumentendag. Bezoekers kunnen de kerk bekijken, de toren beklimmen, het orgel bezichtigen én bespelen en er zijn rondleidingen op de gewelven van de kerk. Het landelijke Open Monumentendag-thema is ‘Plekken van plezier’.

Matthias van Bloemendaal

,,Je kunt zo’n beetje elk hoekje van de kerk en de toren ontdekken”, zegt Matthias van Bloemendaal. Hij is één van de gastheren op het orgel. Op Open Monumentendag komen bezoekers inderdaad op plekken die niet altijd vrij toegankelijk zijn. Zo stelt de Nijkerkse Klokkenspelvereniging de toren open, waarbij iedereen kijkje kan nemen in de speelkamer van de beiaardiers en er zijn rondleidingen op de kerkzolders. Er liggen sinds de restauratie van het kerkdak namelijk veilige looppaden op de gewelven. ,,Onderweg naar boven kom je langs het mysterieuze ‘Nonnenluikje’, dat in de kerkmuur zit. Waarschijnlijk gebruikte men dit luikje om de olie in de altijd brandende Godslamp bij te vullen, toen de kerk nog Rooms-katholiek was”, weet Van Bloemendaal.

MOOISTE TOREN

Voor wie geen hoogtevrees heeft is een beklimming van de toren van Nijkerk een mooie activiteit op Open Monumentendag. ,,Boven wacht u een prachtig uitzicht over Nijkerk en de omgeving. Bij helder weer is zelfs de Domtoren van Utrecht te zien”, weet Colinda ten Have van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. ,,Ook kunnen bezoekers een uniek kijkje nemen in de speelkamer van stadsbeiaardiers Boudewijn Zwart en Wim Ruitenbeek, die wekelijks op maandag en vrijdag de klokken van het carillon bespelen. Nijkerk heeft niet alleen de mooiste toren van Nederland, maar herbergt ook één van de mooiste carillons ter wereld. Het instrument stamt uit 1777 en is in de loop der tijd uitgebreid tot maar liefst 51 bronzen klokken.”

TENTOONSTELLING 

De orgelcommissie van de Grote Kerk heeft voor deze dag een tentoonstelling opgezet over het orgel. ,,We vinden het leuk om aan te sluiten bij de expositie ‘Muziek uit Nijkerk’ die op dit moment in Museum Nijkerk te zien is.” Naast beeldmateriaal uit het archief zijn ook oude klavieren te zien waarop het orgel tientallen jaren werd bespeeld.

Kerk en toren zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Om 15.00 uur is er in de kerk een concert door vijf organisten en fluitiste Eline Masereeuw. Het programma hiervan staat op www.orgelnijkerk.nl

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl