Over een jaar begint het WK Volleybal Vrouwen in Nederland en Polen. De Nederlandse speelsteden zijn Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn. In het begin van het toernooi spelen alle 24 deelnemende landen hun wedstrijden in Arnhem. Maar liefst 30 Gelderse gemeenten gaan gezamenlijk de 24 landen huisvesten. Op woensdag 22 september werden deze 30 gemeenten tijdens een bijeenkomst bij Paleis het Loo benoemd tot Official Team Host. Ook de gemeente Nijkerk valt deze eer te beurt.

 

Lokale maatschappelijke kansen
De deelnemers uit 24 landen worden in 30 Gelderse gemeenten ondergebracht (sommige naburige gemeenten werken samen). Iedere gemeente levert in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie een actieve bijdrage om activiteiten op te zetten voor de teams en voor de inwoners. Veel daarvan gebeurt in nauwe samenwerking met lokale scholen, verenigingen, bedrijven en tijdens het WK ook met het bezoekende land. Dit moet voordelen opleveren op zowel maatschappelijk als economisch gebied.

 

Wethouder Mariëlle Broekman: ‘Het is mooi dat Nijkerk kan aansluiten bij zo’n uniek sportevenement. Voor de Nijkerkse sportclubs, organisaties en bedrijven biedt dit evenement ook goede kansen om activiteiten te organiseren in de aanloop naar en tijdens dit WK.’ Tijdens de ‘One year to go’ bijeenkomst op 22 september in Apeldoorn, committeerden de 30 Gelderse gemeenten zich officieel aan het WK door het Official Team Host bord te ondertekenen. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: ‘Ontzettend trots ben ik dat Nijkerk in 2022 een buitenlands WK-volleybalteam zal hosten. Samen met de drie volleybalverenigingen in onze gemeente gaan we de uitdaging aan en hebben we er voor gekozen om het Tsjechische team te ontvangen. We gaan zorgen voor een mooi programma voor deze toppers!’

 

Startbijeenkomst Nijkerk

Met een zo groot mogelijke groep mensen wil de gemeente Nijkerk het komende jaar aandacht geven aan de volleybalsport en een gezonde leefstijl. Daarom organiseert de gemeente samen met Nijkerk Sportief en Gezond, de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) en de Gelderse Sport Federatie op woensdag 13 oktober om 19.30 uur een online startbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst willen we ideeën uitwisselen over mogelijke side-events die we samen kunnen organiseren, onze gemeenschappelijke doelstellingen bepalen en wat dit voor partijen kan betekenen. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar Stefan Staartjes, s.staartjes@nijkerk.eu of te bellen naar de gemeente op 14 033.

 

Groot Gelders feest

Het WK Volleybal is een van de grootste sportevenementen die ooit in Nederland plaatsgevonden heeft. Niet eerder deed het evenement ons land aan.

 

Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland: ‘Ik ben trots dat heel Gelderland meedoet aan het WK Volleybal. Ik kijk enorm uit naar de reuring en de activiteiten in alle Gelderse gemeenten die een team huisvesten. Samen maken we er een groot Gelders feest van en laten we zien dat Gelderland de mooiste provincie van Nederland is.’                                                       z.o.z.

Arnhem en Apeldoorn
Het WK Volleybal duurt ruim drie weken. De eerste fase heeft het Arnhemse GelreDome als hoofdlocatie. De volgende fasen zijn in Rotterdam, Apeldoorn en Polen, waarna de eindstrijd weer in GelreDome plaatsvindt. Oranje speelt haar wedstrijden altijd op eigen bodem.

 

De 30 Official Team Hosts uit Gelderland:

 1. Aalten (Achterhoek in Beweging)

 2. Berkelland (Achterhoek in Beweging)

 3. Bronckhorst (Achterhoek in Beweging)

 4. Doetinchem (Achterhoek in Beweging)

 5. Montferland (Achterhoek in Beweging)

 6. Oude IJsselstreek (Achterhoek in Beweging)

 7. Oost Gelre (Achterhoek in Beweging)

 8. Winterswijk (Achterhoek in Beweging)

 9. Wijchen

 10. Beuningen

 11. Druten

 12. West Maas en Waal

 13. Apeldoorn

 14. Arnhem

 15. Neder-Betuwe

 16. Overbetuwe

 17. Ede

 18. Nijmegen

 19. Zevenaar

 20. Duiven

 21. Lochem

 22. Renkum

 23. Rheden

 24. Harderwijk

 25. Voorst

 26. Oldebroek

 27. Lingewaard

 28. Nijkerk

 29. Epe

 30. Buren