,,Waarom schrijf je niet over de Voedselbank?” Altijd op zoek naar inspiratie, spreek ik regelmatig mensen over mijn columns. Zo ook met Gustav, die na een periode in Limburg weer in de buurt woont. Samen met twee andere koks kookte hij daar elke week driegangendiners voor mensen die weinig te besteden hadden in het bijzondere restaurant ‘Vorkje Prikken’ in Maastricht. De een het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en de derde het dessert. Verrassend culinaire menu’s, vers bereid en met zorg opgediend, voor een gezinsprijs van slechts 4,50 euro. 

Uiteraard kan zoiets niet zonder subsidies, donaties, sponsoring en samenwerking met maatschappelijke organisaties. Of zonder de passie van vrijwilligers. Inmiddels is Gustav actief bij de Nijkerkse Voedselbank, maar zijn handen jeuken om meer te doen dan dat. Om in Nijkerk iets vergelijkbaars te doen als in de Limburgse hoofdstad. Of als in één van de plaatsen waar Resto VanHarte eveneens met betaalbare driegangendiners mensen aan elkaar verbindt en daarmee ook iets doet tegen eenzaamheid.

Als niet alle pijn volledig gecompenseerd wordt, is het prettig te weten dat er in tijden van nood altijd mensen klaar staan om anderen te helpen

In Nijkerk bestaan ook mooie initiatieven. In het Paashuis in Paasbos kunnen mensen tweewekelijks terecht voor een buurtlunch of -diner voor weinig. En in de ontmoetingsruimte aan de Goudenregenlaan staat nog veel meer op de agenda om mensen bij elkaar te brengen voor gezelligheid, begrip, samenwerking, veiligheid en informatie en om uitzichtloosheid of eenzaamheid te doorbreken.

Geen beter moment dan dit moment om er eens over te schrijven. Want zoals de koning het zei in zijn troonrede: ,,Het is pijnlijk dat steeds meer mensen in Nederland moeite hebben met het betalen van hun huur, boodschappen, zorgpremie of energierekening. Daarom komt het kabinet met een ongekend fors maatregelenpakket van ruim 18 miljard euro, vooral ten behoeve van de lage en middeninkomens. Maar zelfs daarmee kunnen niet alle prijsstijgingen voor iedereen volledig worden gecompenseerd.”

Als niet alle pijn volledig gecompenseerd wordt, is het prettig te weten dat er in tijden van nood altijd mensen klaar staan om anderen te helpen. Mensen als Gustav en vele anderen. Mensen die meer doen met minder. Die creatief zijn in wat wél kan en initiatieven ontplooien voor mensen die dat het hardst nodig hebben. En die daar zelf in figuurlijke zin ook rijker van worden. Ja, alles wordt duurder, sommige dingen zelfs onbetaalbaar. Maar wat pas écht onbetaalbaar is, is hun hart voor mensen.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk