Niet in problemen blijven hangen, maar werken aan oplossingen. Die instelling kan ik altijd wel waarderen. Ik ben dan ook fan van de methode van Omdenken, waarbij je een probleem benadert alsof het ‘de bedoeling’ is. Zo kun je de zwerfbingo van de Lionsclub Nijkerk ook interpreteren. Zwerfvuil is veel mensen een doorn in het oog. Maar als je de vele blikjes, zakjes, bonnetjes, flesjes, mondkapjes en andere troep die onverschilligen klakkeloos van zich afsmijten ziet als onderdeel van een spel, maak je het voor kinderen een feestje om te gaan opruimen. Zeker als je daarbij ‘gouden’ blikjes verstopt, met een prijs voor de vinders.

Zelf loop ik niet voorop in de zwerfafvalbrigade. Eerlijk gezegd beschouw ik mezelf niet als onderdeel van het probleem en misschien werk ik daarom niet actief mee aan een oplossing. Ik blijf het namelijk lastig vinden dat je door de rommel voor een ander op te ruimen de oorzaak van het probleem (de vervuiling) niet aanpakt. Zit er daarom een educatief element in deze actie, om de jongste generatie ertoe aan te zetten nooit tot de vervuilers te gaan behoren? Op de flyer lees ik dat een bananenschil 1 tot 3 jaar blijft liggen in de natuur, een blikje 50 jaar en een mondkapje oneindig lang.

Ik vrees dat we met die educatie het probleem niet uitbannen, want net als zwerfvuil zijn ook opruimacties van alle tijden. En nog steeds ligt er overal afval. Sterker nog, binnen een uur nadat je een grasveld vuilvrij maakt, duikt er alweer een lege petfles op (praktijkervaring). Om moedeloos van te worden. Dus ja, zeker een leuke actie, en het is goed te blijven dweilen, maar kunnen we ook bedenken hoe we intussen de kraan dichtdraaien? In de omgeving van sporthal Strijland vonden we veel lege drank- en bierblikjes. Hopelijk zet het statiegeld op flesjes (en later op blikjes) straks zoden aan de dijk.

En als geld geen issue is heb ik voor de drinkende vervuilers nog wel een andere suggestie: ga lekker naar het terras! Daar moet je voor je biertje wat dieper in je buidel tasten dan voor het goedkoopste blikje uit de supermarkt, maar je krijgt er wél een excellente beleving bij met enthousiast horecapersoneel dat je met een brede glimlach ontvangt en bedient. En het magische van een terras is dat je aan het eind van de dag gewoon op kunt staan en dat je lege fles of glas vóór je wordt opgeruimd. Omdat het de bedoeling is. Daar geef je dan natuurlijk wel een riante fooi voor!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk