Wie twee jaar geleden tegen Marcin had gezegd dat hij van de drank en sigaretten af was en kinderen lesgaf in jiu-jitsu, zou door hem uitgelachen worden. De inmiddels 34-jarige inwoner van Nijkerk is door de sport 180 graden gedraaid en heeft de rust in zijn turbulente leven teruggevonden. Dit komt mede door de sport waarin hij lesgeeft en zelf verdienstelijk actief is. Internationale prijzen staan al op de erelijst van de Pool, die echter de grootste overwinning buiten de ring boekte. ,,Ik ben een beter mens door jiu-jitsu geworden.”

Als kleine jongen groeide Kasprzyk op in Polen, waar hij soms letterlijk en figuurlijk moest vechten voor zijn plek in de maatschappij. Daardoor ontwikkelde de Pool een straatmentaliteit, die niet vies was van een opstootje. Dat veranderde niet toen hij 12,5 jaar geleden naar Nederland kwam en na meerdere verhuizingen in Nijkerk belandde. De verleiding van drank en sigaretten bleek Kasprzyk niet te kunnen weerstaan. ,,Ik weet het”, blikt hij terug vanuit de sportschool waar hij nu dagelijks te vinden is. ,,Enorm slecht. Ik heb er ook geen excuus voor. Dat is gebeurd, ik loop er niet voor weg en ik heb het – ook mede door de steun van mijn vriendin – achter mij gelaten.”  

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl