Het college van de gemeente Nijkerk heeft dinsdag 23 mei een werkbezoek gebracht aan buurtschap Appel. De wethouders en de burgemeester waren te gast bij Wijnhoeve Middeldorp en basisschool De Appelgaard. In de school gingen zij in gesprek met bestuursleden van buurtvereniging Appel-Driedorp en met drie ondernemers.

 

Energieneutraal werken op Wijnhoeve Middeldorp

Middeldorp is de naam van het perceel waarop de wijnhoeve is gelegen. Op het landgoed nestelen jaarlijks steen- en kerkuilen. Daarom is de uil verwerkt in het logo van de wijnhoeve. Het hele proces van aanplant tot het bottelen van de wijn heeft de wijnhoeve in eigen hand. Hun visie is om zo duurzaam mogelijk te werken. In totaal zorgen 124 zonnepanelen en een warmtepomp ervoor dat de wijnhoeve energieneutraal werkt.

 

Buurtvereniging Appel-Driedorp

Buurtvereniging Appel-Driedorp deed in 2019 mee aan het programma ‘Zomer in Gelderland’ bij Omroep Gelderland. De buurtvereniging scoorde maximaal. Daardoor kreeg de vereniging geld voor haar goede doel: een eigen ruimte in basisschool De Appelgaard. In deze ruimte met de naam ‘Appelhuus’ is iedere eerste donderdag van de maand een inloopochtend voor iedereen uit de buurt om even bij te praten. In het Appelhuus gingen bestuursleden van de buurtvereniging in gesprek met het college. De bestuursleden gaven aan dat alle activiteiten, waaronder nu de inloopochtenden, bijdragen aan de saamhorigheid in de buurt.

 

De Kruyf Mechanisatie

Het college ging in het Appelhuus ook in gesprek met Ries Brouwer van De Kruyf Mechanisatie. Dit bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een toonaangevend mechanisatiebedrijf in de regio. Die reputatie heeft het bedrijf opgebouwd door het verlenen van uitstekende service aan klanten en een grote onderdelenvoorraad. Het bedrijf is gericht op loonwerkers en agrariërs.

 

Loonbedrijf M. Verhoef

Ook ging het college in gesprek met Marcel Verhoef en Berry van de Braak van loonbedrijf M. Verhoef B.V. Met ongeveer vijftig medewerkers en een geavanceerd machinepark is dit bedrijf actief in de agrarische sector en grond-, weg- en waterbouw. Door een combinatie van deze werkzaamheden is er een goede balans ontstaan om mensen en machines het hele jaar door effectief in te kunnen zetten.

Rechtstreekse contacten met samenleving zijn belangrijk
Het college bezocht in maart Hoevelaken en deze maand Appel. Het college gaat er vaker op uittrekken om in gesprek te gaan met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen. Burgemeester Gerard Renkema namens het college: “We zijn onder de indruk van het werkplezier in Appel. Ook is het mooi om te zien dat naast hard werken de natuur en saamhorigheid belangrijke elementen zijn als je woont in Appel en in Driedorp”. Over het gesprek met de ondernemers zegt de burgemeester: ”Met de ondernemers hebben we gesproken over de uitdagingen die er zijn in de landbouwsector. Daarbij hebben we de vraag gesteld welke lokale schijven de gemeente open moet zetten om boeren perspectief te bieden. Zodat ze op een gezonde én duurzame manier ondernemers kunnen blijven. Een directe oplossing is er deze middag niet gevonden. Wel is het goed om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven. We kijken terug op een mooie dag in het buitengebied van onze mooie groene gemeente”.