In 2020 was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en heel Nederland bevrijd was. Voor het Oranje Comité Nijkerkerveen aanleiding om een tentoonstelling te organiseren in de nieuwe bibliotheek in het eveneens nieuwe dorpshuis het Veense Hart. De tentoonstelling zou voornamelijk het leven belichten van Jan en Dini van Meerveld.  Zij hebben tijdens de oorlogsjaren verscheidene Joodse burgers in hun huis laten onderduiken. Voor hun getoonde moed zijn Jan en Dini van Meerveld in 1977 onderscheiden in Israël met de Yad Vashem medaille.  Ook zou de tentoonstelling een beeld schetsen van het Veen ten tijde van de oorlog.

Zoals zo veel activiteiten geen doorgang konden vinden door de corona-uitbraak ging kon ook de tentoonstelling niet door. Wel is toen de gedachte opgekomen om ook in Nijkerkerveen een vrijheidsmonument op te richten.

In samenspraak met het Platform Nijkerkerveen is het Oranje Comité gaan onderzoeken naar de mogelijkheden om een plek te creëren waar in ons dorp de  vrede en vrijheid herinnerd kunnen worden en waar op 4 en 5 mei de dodenherdenking plaats kan vinden en de bevrijding herdacht kan worden.

Zowel de gemeenteraadslaadsleden uit Nijkerkerveen als de gemeente Nijkerk reageerden positief. Met de gemeente is een mooie locatie gevonden bij de boom met de cirkelvormige betonnen zitbank voor het Veense Hart. Mooi centraal in het hart van het Veen.

Ondertussen is ook contact gezocht met beeldhouwer Jan-Carel Koster uit Nijkerkerveen. Hij heeft onder andere de sculptuur 600 jaar Nijkerk gemaakt op de plek waar Frieswijkstraat, Oosterstraat en Langestraat/Kleterstraat samenkomen. Ook is hij is maker van het oorlogsmonument in Vriezenveen. Voor meer informatie kijk op de jancarelkoster.nl

Jan-Carel reageerde enthousiast en zou het fantastisch vinden om in zijn eigen woonplaats een vrijheidsmonument te mogen realiseren. Hij is al begonnen met het maken van een ontwerp. Het zal mooi zijn als het initiatief omarmt zal worden door de bewoners van Nijkerkerveen. De initiatiefnemers zien als eerste taak de financiering van een vrijheidsmonument voor elkaar te krijgen. Gemeente Nijkerk, fondsen, bedrijven en bewoners zullen benaderd worden voor een bijdrage. Met als streven dat volgend jaar voor het eerst de dodenherdenking op 4 mei zal kunnen plaatsvinden bij het vrijheidsmonument op het vernieuwde plein in Nijkerkerveen.

Foto Kees van den Heuvel