Het Rijk heeft heeft middelen vrijgemaakt voor extra woningbouw en voor infrastructurele maatregelen die daarbij nodig zijn. Als gevolg daarvan heeft de provincie Gelderland aan de gemeente Nijkerk gevraagd of de gemeente met Regiopoort Nijkerk of Oostelijk Nijkerk een uitbreiding wil worden in het Grootschalige Woningbouwgebied (GWG) Foodvalley, naast Ede, Barneveld en Veenendaal. Het college heeft hier positief op gereageerd met daarbij de voorwaarden dat het gaat over de bestaande woningbouwlocaties in de kern Nijkerk en dat de randvoorwaarden zoals die zijn genoemd in de Woondeals van toepassing zijn (bv. stikstofruimte, mobiliteitsontsluitingen en dekking onrendabele toppen).
De provincie vindt Nijkerk met name interessant vanwege de ontwikkelruimte voor hoogstedelijk wonen en werken op loop- en fietsafstand van het station Nijkerk waardoor het gebruik van OV wordt gestimuleerd, ook wordt ingezet op een goede leefomgeving door onder andere investeringen om het groen de stad binnen te halen en verbindingen met het buitengebied te leggen.
Binnen Regiopoort Nijkerk in relatie tot de projecten er om heen is tot 2035 het meest waarschijnlijk aantal woningen 2.400. Dit zijn de gebieden Doornsteeg, Spaanse Leger, Kerkplein, Paasbos, Spoorkamp, Stadshaven en Ooststreek. Daarnaast zijn er woningen voorzien in Oostelijk Nijkerk (de gebieden Luxool, stationsomgeving Nijkerk, Bronswerk en Slichtenhorst) waarbij sprake is van 2.000 woningen in de periode tussen 2030-2040. De planvorming daarvoor is al in voorbereiding en de raad is al betrokken in het proces waarbij de kaderstelling van de gebiedsuitwerking is vastgesteld. Daarom is het aannemelijk dat een groot deel van die woningen ook al voor 2035 kan worden gerealiseerd. Dit zijn gezamenlijk circa 4.400 woningen.
Er kan ook worden ingezet op alleen Oostelijk Nijkerk (de gebieden Luxool, stationsomgeving Nijkerk, Bronswerk en Slichtenhorst) en dus 2.000 woningen omdat het Rijk wellicht meer waarde hecht aan een aaneengesloten of samenhangend gebied dan een versnipperd gebied met een optelsom van locaties, waarbij wel wordt aangegeven dat de totale productie in Nijkerk profiteert van investeringen in de gebiedsontwikkelingen rondom het station. Om locatie te worden binnen GWG Foodvalley moet Nijkerk worden voorgedragen door de provincie
Gelderland. Het Rijk kent vervolgens de status van grootschalige woningbouwlocatie toe. Besluitvorming over uitbreiding van GWG vindt plaats tijdens het BO MIRT in het najaar 2025 met het Rijk. Foto Kees van den Heuvel