Nick Hazeleger uit Nijkerk is een crowdfundingactie begonnen om de ziekte van zijn vader Walter (55) te kunnen bestrijden. Dat moet gebeuren middels stamceltherapie in Mexico, maar daarvoor is wel veel geld nodig: 54.500 dollar.  Walter Hazeleger is al vanaf zijn zeventiende leeftijd gediagnosticeerd met MS (Multiple Sclerose). Totaan zijn twintigste kon hij nog schilderen, maar daarna werd hij afgekeurd en kreeg hij allemaal opleidingen die hij vanwege de uiteenlopende ziekte steeds minder goed kon uitoefenen. ,,Het is een slopende ziekte. Soms ben ik zo moe dat ik bijna niet kan lopen.’’ Vooral in de zomer heeft hij er problemen mee als het erg warm is. Maar het ziektebeeld verschilt per persoon. Anderen kunnen weer niet tegen de kou, bij mij is het de warmte.‘’ Het is geen vrolijk perspectief, aldus zijn zoon Nick die de ziekte ook heeft, maar waar het ziektebeeld zich nog in een beginstadium bevindt. Nick is mantelzorger van zijn vader. Walter Hazeleger: ,,Hij is nog jong, maar ziet mij als een voorbeeld. Hij is bang dat hij het net zo erg krijgt als ik. Maar dat weten we niet. Niet iedereen krijgt dezelfde ziekteverschijnselen als ze MS hebben.’’ Hij heeft ook nog een dochter maar die mankeert niks.  Nick is drie jaar geleden gediagnosticeerd met MS. ,,Van jongs af aan ben ik me er van bewust wat MS met je kan doen. Zo kan ik mij herinneren dat in mijn jeugd  – ik was 6 jaar –  mijn vader uit de auto ging en mensen naar de auto toekwamen omdat ze zagen dat hij slecht liep en zij mij vervolgens uit de auto wilden halen omdat ze dachten dat hij dronken was.’’ Hij weet wat er gaat gebeuren als je lichaam steeds meer achteruitgaat. ,,Voor nu merk ik weinig van de ziekte. Wel zou ik nu al graag behandeld willen worden, zo kan ik er altijd voor mijn vader blijven zijn. Elke dag zorg ik voor hem, help hem als hij valt, maar ik ben ook bang dat ik dat binnen een tijd misschien niet meer kan. Graag zou ik met mijn vader in het buitenland willen worden behandeld. Dan kan ik met hem meegaan en zelf ook weer gezond worden en hem blijven ondersteunen. Het is al erg genoeg voor hem dat ik het nu ook heb. Jammer genoeg hebben wij zelf niet het geld om ons te laten te behandelen in het buitenland.’’ De crowdfundingactie is te vinden via: https://supportnickwalter.com/

Foto en tekst Kees van den Heuvel