Vijf jaar na de tragische dood van de twee windmolenmonteurs Arjan Kortus (Hoevelaken) en Daan Kous (Voorthuizen)  komt er een nieuw onderzoek naar de veiligheid en evacuatiemogelijkheden bij brand en andere noodsituaties in windmolenturbines. In ieder geval ’tot voor kort’ was de aandacht voor veiligheid bij het ontwerp van windmolens op zee ’onvoldoende’, stelt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vast.

In de veiligheidseisen die er wel zijn is ’niet helder omschreven’ waar dan aan voldaan moeten worden. „Dat kan en moet beter”, zegt SodM. Vijf jaar geleden zaten windmolenmonteurs Arjan Kortus (21) en Daan Kous (19) als ratten in de val toen er brand uitbrak in de turbine waarin zij aan het werk waren. Er was geen geschikt evacuatiesysteem voorhanden. Om aan het vuur te ontsnappen klommen ze op het dak van de turbine. Daar liep hun vluchtweg dood. Brandweer en andere toegesnelde hulpverleners moesten machteloos toezien hoe de jongens uiteindelijk ten prooi vielen aan het inferno.

Het drama schokte de duurzame energiebranche. Maar veel lijkt er sindsdien niet veranderd, zegt Alinda Kortus, moeder van Arjan, namens de betrokken nabestaanden. „Het ongeluk met Daan en Arjan is al weer vijf jaar geleden. Het is toch wel triest dat er nu nog steeds geen of onvoldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid te waarborgen.”