Als je kind zware psychische problemen heeft, trekt dat een zware wissel op de ouders. Het is maar goed dat er in Nederland regelingen zijn om mensen in deze moeilijke situaties (financieel) bij te staan. Maar wat als je vastloopt in de ambtelijke molen en de financiële steun valt van de ene op de andere dag weg? Petra de Graaf verzorgt haar zoon (25) fulltime en dat wordt betaald uit zijn persoonsgebonden budget. Maar vanaf 1 januari 2020 houdt dat op, zo is door de gemeente bepaald. De 53-jarige Nijkerkse is de wanhoop nabij, maar gaat de strijd voor haar zoon voor de zoveelste keer aan.

Het verhaal van de zoon van De Graaf (die in het artikel niet bij naam wordt genoemd) is schrijnend. Al op zevenjarige leeftijd wordt hij gediagnosticeerd. Het syndroom van Asperger (vorm van autisme) wordt bij hem vastgesteld. ,,Daarnaast heeft hij last van dwangneurose en smetvrees. En, maar die diagnose is nooit officieel gesteld, heeft hij last van posttraumatische stress stoornis (PTSS), vanwege falende hulpverlening’’, valt De Graaf met de deur in huis.

STABIELE BASIS  

 

Ze kan er zo makkelijk over vertellen omdat ze met haar zoon al talloze keren heeft gesproken met  hulpverleners in alle soorten en maten. Van artsen en psychiaters tot persoonlijk begeleiders en ambtenaren. Al deze mensen hebben volgens haar een rol in de staat van de geestelijke gezondheid van haar zoon.  

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Paul Nolens