Collage Kunstcentrum mag zich gelukkig prijzen met de komst van haar nieuwe docent Michèle Viool. Zij gaat cursisten op dinsdagavonden inwijden in de techniek van het fijnschilderen: figuratief realistisch schilderen met olieverf. Tot 16 september is een stilleven van de beeldend kunstenaar, getiteld ‘Happy Man’, te bezichtigen in het Rijksmuseum (onder nummer 244). Dit portret is geënt op de schildertrant van Rembrandt in het kader van de Zomerexpositie ‘Lang leve Rembrandt’.

Anneke Martini

Tot haar verrassing werd Michèle Viool tevens met haar stilleven ‘A Day in The Hague’ bekroond met een derde prijs bij de competitie ‘Schilderij van het jaar 2018’ in de Haagse Kunstzaal Van Heijningen. Het juryrapport bij monde van voorzitter Joop Daalmeijer: ‘Een origineel en speels stilleven met een sterke kleurencompositie en voorzien van mooie details. (…). Speelse details die het geheel spannend houden, met bijvoorbeeld het handvat dat het gezicht van het ‘Meisje van Vermeer’ omkadert. (…)’ Na tientallen jaren tekenen en schilderen onder begeleiding van diverse kunstenaars zocht zij naar meer kennis van de klassieke schildertechnieken alsmede verdieping in haar werk.  

In 2013 volgde de schilderes drie dagen per week een opleiding aan de Wackers Academie in Amsterdam die zij met succes in 2018 afrondde, onder begeleiding van docent Maarten Welbergen. Michèle: ,,Mijn schilderij in het Rijksmuseum is gemaakt als studie voor de eindtoets van de academie en geënt op een zelfportret van Rembrandt ‘De Lachende Man’. Met behulp van een kopietje van zijn schilderij en een foto ervan ben ik, na een voorstudie, spontaan gaan werken. Vooral het licht in zijn doeken fascineert me. Je krijgt hele fijne cadeautjes onder je kwast vandaan.”  Overigens waren er bijna 8400 inzendingen uit 95 landen, waarvan er 575 werken zijn geselecteerd.

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl