Vrijdagavond 23 september heeft Martin Veldhuizen de Jaap de Wijn Trofee 2022, mede mogelijk gemaakt door slijterij ’t Witte Schuurtje, gewonnen. In de vierkamp met sterkste tegenstand wist hij al zijn partijen te winnen en zo met de prijzen naar huis te gaan! Hij plaatste zich daarmee ook voor de regionale finales van de Schaak-Off.

Naast dat de sterkste vier spelers streden om de Jaap de Wijn Trofee 2022, speelden 28 andere schakers in 7 groepen om zich te plaatsen voor de regionale finales van de Schaak-Off, een landelijk schaaktoernooi met drie toernooien, lokale voorrondes, zoals de 23e in Hoevelaken, regionale en landelijke finales.

Er waren verschillende spannende vierkampen, zo verraste Mick Schilder in de tweede vierkamp (gerekend naar speelsterkte) door de favoriet van de groep, Daan van Pel, te verslaan en vervolgens ook de andere deelnemers te kloppen.

In de derde vierkamp was Johan van Pel de sterkste, hij streed met Matteo de Haan om de groepswinst, maar Matteo verloor van een andere speler, waardoor Van Pel er met de prijs vandoor ging.

In de vierde groep ging het tussen Jan Ero en Hans Lijster. Beide veteranen wisten de andere schakers uit hun groep te verslaan, maar speelden tegen elkaar gelijk. Ero liet de plek in de regionale finale aan Lijster.

Nathan Adams wist de vijfde groep te winnen, deze jeugdige speler uit Barneveld was een maatje te groot voor de concurrentie en wist zo een ticket te veroveren voor de regionale finales.

Julian van Hamersveld won met veel kunst en vliegwerk de zesde groep. Hij had een overwinning op Barnevelder Sem van de Steeg nodig om zich te plaatsen, maar de partij ging niet zijn kant op. Van de Steeg kwam erg goed te staan in de partij, maar wist zich geen raad met het ongestructureerde spel van Van Hamersveld, die net niet schaakmat ging en daarna de partij naar zich toetrok en won.

Govert Vastenburg won de zevende groep. De Nijkerker moest hiervoor afrekenen met Dries Veldhuizen en dat bleek geen makkelijke opgave. Veldhuizen kwam goed uit de opening en leek de partij naar zich toe te kunnen trekken. In het middenspel ging het alleen helemaal mis waarbij Vastenburg optimaal van de situatie gebruik maakte en de partij won en daarmee plaatsing voor de regionale finales afdwong.

Tot slot plaatste Arjen van der Schee zich voor de regionale finales. In een rechtstreeks duel met Joyce Breedijk wist hij terug te komen van een achterstand en daarna de partij te winnen.

Verslag en Foto: Dirk Veldhuizen