In de radiostudio van A1 Mediagroep in Nijkerk is een marathonuitzending gaande. Het is deze maand precies 25 jaar geleden – in februari 1997 – dat Timen van Ark begon met de presentatie van het programma Countryland bij het toenmalige Radio Barneveld. Om het jubileum te vieren is vrijdagavond begonnen met een marathon-jubileumuitzending van 25 uur.

Dat gebeurt vanuit de studio van A1 Mediagroep in Nijkerk. De feestelijke uitzending met country- en bluegrassmuziek begon vrijdagavond 11 februari om 22.00 uur en gaat door tot zaterdagavond 12 februari 23.00 uur.
Zaterdag zullen in de studio ook gasten en artiesten aanwezig zijn, onder wie Ruud Hermans, Dick van Altena, Wim Pols en ‘nieuwkomers’ Angie Flair, Kimmy June en Beehive. Ook zijn er lokale artiesten zoals Aaron Asbury uit Hoevelaken. Daarnaast passeren verhalen van collega’s en speciale gasten de revue passeren. De ‘marathon’ wordt verzorgd door het voltallige team van tien medewerkers en vrijwilligers. De uitzending kan ook via televisie worden bekeken en beluisterd. Het feestelijke programma wordt afgesloten met aflevering 1.249 van Countryland. Een week later is de 1.250ste editie.

De start in februari 1997 was in het voormalige Concertgebouw aan de Nieuwstraat in Barneveld, waar nu de bibliotheek is gevestigd. Vanuit een kleine gezellige ruimte werd elke zaterdag met eenvoudige apparatuur een programma van een uur verzorgd.
Binnen een jaar werd dat uur met uitsluitend countrymuziek uitgebreid met bluegrassmuziek en verdubbeld tot twee uur. Later vond de verhuizing plaats naar een grotere studio met drie ruimtes aan de Pascalstraat. Daar begon Countryland met de eerste artiesten, die in een kantoorruimte live kwamen spelen.

De wekelijkse uitzendingen waren toen nog zonder publiek, want voor gasten was de ruimte te klein. In de live-uitzendingen traden niet alleen Nederlandse artiesten op, maar ook artiesten uit onder meer België, Tsjechië en de Verenigde Staten.
In de loop der jaren werd het team van Countryland verder uitgebreid. Er werken nu tien mensen aan de samenstelling, presentatie en promotie van het wekelijkse programma. De zes presentatoren zorgen in wisselende duo’s voor een breed en afwisselend muziekaanbod, waarbij de luisteraar door een eeuw muziekgeschiedenis wordt geleid.

Radio Barneveld ging in 2013 op in de Veluwse Omroep Combinatie (VOC) aangegaan. De uitzendingen van Countryland vonden toen plaats in de studio van Veluwe FM in Putten. In december 2019 verhuisde Countryland naar A1 Mediagroep in Nijkerk. De faciliteiten bij deze omroep maken het mogelijk om meer toekomstplannen te ontwikkelen, onder meer het uitzenden op televisie.
Sinds eind 2014 worden ook radio-opnamen op locatie gemaakt, met live-optredens van artiesten voor publiek. Dat gebeurde eerst bij camping De IJsvogel in Voorthuizen, later in de Schaapskooi in Stroe en sinds 2018 onder de naam Countryland Sessions in het Rebellenhonk in Barneveld.

Foto’s Kees van den Heuvel