Maandag 5 juni rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Inmiddels ontvangen 9 op de 10 Nederlanders van 12 jaar en ouder het NL-Alert

Op de eerste maandag in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het testbericht ziet er zo uit:
“NL-Alert 05-06-2023 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.

NL-Alert bij een noodsituatie
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht en volg de instructies op. Het is ook belangrijk om anderen te informeren. Want het kan zijn dat je een NL-Alert mist. Bijvoorbeeld omdat je telefoon uitstaat of tijdelijk verbinding heeft met een zendmast die het NL-Alert niet uitzendt. Uit onderzoek blijkt dat de helft (49%) van de Nederlanders van 12 jaar en ouder het advies uit het NL-Alert opvolgt. Zeven op de tien geven aan anderen te informeren als zij een NL-Alert bij een noodsituatie ontvangen. Zij informeren het vaakst hun familie (42%), vrienden (19%) en buren (14%).

Zo werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Denk vooruit 
In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed om rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim om je juist nu hierop voor te bereiden. Door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. En een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie opwww.denkvooruit.nl.