Op 12 maart, tijdens de week van de hoogbegaafdheid, is er in de Bibliotheek Nijkerk in samenwerking met Boekhandel Den Hertog, een boeiende lezing over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en hoogbegaafdheid bij volwassenen. Deze lezing biedt een unieke gelegenheid om in contact te komen met hoogbegaadheid specialist Larinda Bok – Van der Voet. 

Lenneke den Hertog gaat in gesprek met de Nijkerkse Larinda Bok – Van der Voet over haar boek ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’. Een boek met gefundeerde, waardevolle en praktische handvatten. Tijdens de lezing wordt hier dieper op in gegaan en is er ruimte voor het stellen van vragen. Wellicht herken jij je in het verhaal en ga je aan het einde van de avond met nieuwe inzichten naar huis!

De details van de lezing zijn als volgt:

Datum: 12 maart

Tijd: 19:30 uur

Locatie: Bibliotheek Nijkerk

Deze activiteit is gratis voor bibliotheekleden en zal plaatsvinden bij voldoende aanmeldingen, meld je bij interesse op tijd aan via www.bibliotheeknijkerk.nl. Ben je geen lid, dan kan je een kaartje van €2,50 kopen.

Begeleiding van hoogbegaafde kinderen kreeg afgelopen jaar in de landelijke politiek veel aandacht met het ‘Plan van aanpak hoogbegaafdheid en passend onderwijs’ dat door de toenmalige minister van primair en voortgezet onderwijs Wiersma werd ondertekend. Voor hoogbegaafde volwassenen is er daarentegen nog steeds (te) weinig aandacht en begeleiding. Ook ontbreekt het nog vaak aan de juiste kennis over dit onderwerp in de reguliere hulpverlening.

Met haar boek wil Larinda het hiaat opvullen en een gefundeerde en waardevolle bijdrage leveren aan de begeleiding van volwassenen met hoogbegaafdheid. Larinda is oprichtster van Hoogbegaafdexpert (levensloop- en loopbaancoaching voor hoogbegaafde volwassenen) en in haar praktijk ervaart ze de steeds groter wordende roep om begeleiding en wordt ze dagelijks geconfronteerd met de frustratie, pijn en het zich niet begrepen voelen van hoogbegaafde volwassenen

Hoogbegaafdheid is meer dan een hoog IQ. Hoogbegaafdheid is een verzamelnaam voor specifieke kenmerken die maken dat iemand die hoogbegaafd is anders denkt en handelt dan een gemiddeld mens. Iemand die hoogbegaafd is, is een slimme en snelle denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Krijgt plezier van creëren.

ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie. Het richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van welzijn. Deze benadering blijkt bijzonder relevant te zijn voor mensen die hoogbegaafd zijn.

“We zijn enthousiast om deze lezing te kunnen aanbieden aan onze gemeenschap,” aldus Bibliotheek Nijkerk. “Het is goed om bewustzijn te vergroten en ondersteuning te bieden aan mensen met verschillende behoeften en ervaringen. Deze lezing zal een waardevolle gelegenheid zijn om meer te leren over ACT en hoogbegaafdheid bij volwassenen.”