Vrijdagavond 12 april komt op uitnodiging van het Oranje Comité Nijkerkerveen, journalist, historicus en radiomaker Henk van Middelaar spreken over de evacuatie in onze omgeving in de meidagen van 1940. Deze gebeurtenis heeft hij beschreven in zijn boek “Wij gingen domweg”. 

Bij een inval van Duitsland zouden dorpen en steden langs de Grebbelinie groot gevaar lopen. Al in 1939 wordt er door de staf van het Nederlandse leger en het Ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt  aan plannen voor een evacuatie. De burgemeesters wordt opgedragen zich te hullen in stilzwijgen. Op 10 mei 1940 gebeurt het onvermijdelijke! Koffers en kussenslopen worden gevuld met wat onmisbaar wordt geacht voor een verblijf in den vreemde. Huissleutels worden ingeleverd. Niemand weet wanneer ze weer terug zullen zijn en of hun huis er dan nog staat.

In Amersfoort alleen al gaan 44.000 inwoners op pad. Het dorp Hoogland wordt het zwaarst getroffen. Terwijl huizen en boerderijen worden verlaten, steken Nederlandse militairen alle gebouwen in Hoogland aan, om zo schootsveld voor de mogelijk oprukkende Duitsers te creëren. 

In Nijkerkerveen vertrekken de ongeveer 1800 inwoners naar Putten. Over deze evacuatie in ons dorp is vanaf 12 april de expositie “Het was stil in het Veen” te zien.

Uiteindelijk zou de Duitse Wehrmacht niet door het noordelijke deel van de Grebbelinie aanvallen, maar via Wageningen en Rhenen over de Grebbeberg. Na het bombardement op Rotterdam is op 14 mei is de oorlog afgelopen en kunnen de mensen weer terug naar hun huizen.

De lezing van Henk van Middelaar begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 5.00