Op dinsdag 2 mei komt Ronald Polak uit Leusden op uitnodiging van de Stichting Historisch Hoeflake naar Hoevelaken. In De Stuw vertelt hij dan het een en ander over wat er rond Hoevelaken gebeurde met het verslagen Duitse leger in de weken voor en na de bevrijding.

In het kader van 75 jaar bevrijding zou de Stichting Historisch Hoeflake in mei 2020 een voorjaarslezing houden met als spreker Ronald Polak, de auteur van het boek Afgemarcheerd! Hij schreef dit boek met medewerking van Johan de Kruijff. Vanwege de coronamaatregelen kon de lezing in 2020 helaas niet doorgaan, maar Ronald Polak komt zijn verhaal alsnog vertellen op dinsdag 2 mei. De voor iedereen vrij toegankelijke lezing begint om 20.00 uur in De Stuw. De zaal daar is open vanaf 19.30 uur.
Deze (extra) lezing is mogelijk gemaakt door een gift, die de Stichting Historisch Hoeflake heeft ontvangen onder voorwaarde dat de naam van de gever anoniem blijft.

In zijn boek Afgemarcheerd! vertelt Ronald Polak over het verslagen Duitse leger en de weken voor en na de bevrijding in de regio. De ondertitel van het boek luidt dan ook ‘De ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naar Duitsland, Leusden 9-23 mei 1945’.
Na de bevrijding van Nederland in 1945 ontwapenden de geallieerden op tien locaties in West-Nederland 120.000 Duitse soldaten. Ronald Polak, voorzitter van de Historische Kring Leusden en oud-geschiedenisleraar, dook in de archieven, luisterde naar ooggetuigen en schreef vervolgens in zijn boek ‘Afgemarcheerd!’ over deze vergeten episode uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Hij schrijft daarin onder meer over de ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naar Duitsland vanuit Leusden tussen en 23 mei 1945. Na de bevrijding ontwapenen de geallieerden 120.000 Duitse soldaten op tien verschillende locaties in West-Nederland. De Duitsers marcheren daarna via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van 400 km.

Eén van de tien concentratiegebieden ligt bij Oud-Leusden in Den Treek. Daar nemen nog geen 2.000 Britten een complete Duitse divisie voor hun rekening. Verhalen van ooggetuigen en informatie uit geallieerde militaire archieven verhelderen een vergeten maar fascinerende episode. In Leusden werd 10% van alle Duitsers ontwapend, in Baarn ook 10% en zoals het in deze plaatsen ging, zo ging het overal in Nederland.

Er zijn veel foto’s uit die tijd bewaard gebleven en die hebben ook een plaats gekregen in het boek.