Ze was smaakmaakster in de Alternatieve Elfstedentocht. Op de Weissensee was ze op weg naar een sensationele triomf. In de slotfase werd Laura van Ramshorst echter achterhaald. ,,Ik ben trots op wat ik heb laten zien.’’ Het was haar laatste kunstje in Oostenrijk. ,,Ik stop met marathonschaatsen.’’

Laura van Ramshorst is bij haar besluitvorming niet over één nacht ijs gegaan. ,,Ik loop al een paar jaar met de vraag of ik het nog wel leuk genoeg vind en nog verder wil. Het rijden op natuurijs, zoals op de Weissensee, vind ik echt fantastisch. De wedstrijden op de kunstijsbanen vind ik steeds minder leuk worden. Ik ben veel tijd kwijt aan het trainen en het reizen. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat het mij niet meer de voldoening geeft die ik wil hebben. Mijn niveau is nog steeds goed, maar ik word ook niet echt sterker of beter. Dat heeft te maken met trainingsmogelijkheden en het budget. Meer trainen kost meer tijd, dus meer geld. Ik stop met schaatsen en ga verder met wielrennen. Ik ga ook niet op een lager niveau rijden in de marathon. Het is goed zo’’, aldus de 28-jarige Laura uit Nijkerk.

In Oostenrijk merkte Van Ramshorst dat haar beslissing wel gevoelens losmaakte. ,,Ik heb het er wel moeilijk mee gehad. Op de Weissensee was ik heel goed’’, zo kijkt de schaatsster terug op zowel de wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap en in het bijzonder de Alternatieve Elfstedentocht. Deze laatste klassieker over 200 kilometer bezorgde Van Ramshorst, die als titelverdedigster aan de koers begon, de nodige vreugde en vooral voldoening.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl