Ice, ice, baby! Heb jij er ook zo’n zin in? Het heeft er lang om gespannen of het dit jaar door kon gaan en toen het verlossende woord gesproken werd kwam de organisatie nog 5.000 euro tekort. Maar de negende editie van Nijkerk on Ice gaat eind volgende week definitief van start. Onzeker is of nummer tien en verder ook nog volgen, maar er zijn nieuwe bestuursleden toegetreden en voor dit jaar zitten we save: it giet oan! Stiekem denk ik dat we het al een beetje vanzelfsprekend zijn gaan vinden die ijsvloer op het Plein in de decembermaand, maar niets is minder waar. Financiën zijn de grootste uitdaging, maar daarnaast kan de organisatie ook altijd extra handjes gebruiken.

Het levert een hoop reuring op in de binnenstad en alleen al daarom adviseer ik winkeliers en bedrijven elk volgend jaar een duit in het zakje te blijven doen. Natuurlijk mogen we daar als publiek best iets tegenover zetten door ons geld in Nijkerk te spenderen, terwijl onze kinderen ontelbare rondjes schaatsen en onbetaalbare winterpret beleven. Onze dankbaarheid daarvoor zo nu en dan eens uitspreken kan ook geen kwaad. Naar de sponsoren, maar zeker ook naar de vrijwilligers. Want dat zijn helden. Mensen die de baan schoon vegen, die toezicht houden zodat het hele evenement veilig verloopt, die eerste hulp verlenen als dat onverhoopt nodig is, die de boel bewaken, kaartjes verkopen of schaatsen verhuren en schoonmaken. Het werk moet gedaan en zij staan er, keer op keer. Ze verdienen allereerst ons respect en natuurlijk onze dankbaarheid. Ze verdienen het te worden opgemerkt. Ze verdienen dat we het zien, alles wat zij voor ons doen. Daarom een oproep (en één extra aan de abonnees van Stad Nijkerk Premium die dit lezen: zegt het voort!): strooi rijkelijk met complimentjes naar deze kanjers!  

Geef oprechte aandacht, laat je waardering blijken, vind creatieve manieren om uit te drukken hoe blij je bent dat zij bestaan: de vrijwilligers. Want ze doen er toen ze zijn onmisbaar en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Laten we de vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor ons aller plezier, uitbetalen in kudos en lieve woorden. In de hoop dat zij het – net als de sponsoren – volgend jaar opnieuw de moeite waard vinden er te staan. Jullie zijn geweldig!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk