Therese Klompenhouwer heeft haar faam als wereldkampioene driebanden waargemaakt: de Nederlandse won zondag de eerste Grand Prix voor dames in Seoul, Korea, in de finale tegen de nummer twee van de wereld, de Cambodjaanse Sruong Pheavy: 4-1 in sets, gemiddeld 1.067/0.786. Het tweede toernooi start woensdag, wordt in knock-out gespeeld (20-24 januari) met dezelfde vijf dames en eindigt zondag met de finalepartij.

Het niveau in de tweede opeenvolgende partij tussen Klompenhouwer en Pheavy was minder dan in de laatste groepswedstrijd tussen de twee speelsters. ,,We voelden allebei meer spanning”, was het commentaar van Klompenhouwer. Die gemiddeldes van de vorige wedstrijd waren ook haast niet te evenaren. Therese speelde zaterdagavond in Korea 2.667 gemiddeld in de laatste partij voor de groep, de Cambodjaanse haalde 1.750, een historische partij in damesbiljarten.

De finale op zondagavond Koreaanse tijd ging over vier gewonnen sets. Therese won de met 7-4, de tweede met 7-4, verloor de derde met 7-4, name en 3-1 voorsprong met een serie van 7 in de tweede beurt (7-1). In de vijfde set ging het gelijk op tot het einde: 5-5, 6-6 en tenslotte maakte Klompenhouwer het matchpoint in de 8e beurt.

De 37-jarige Therese Klompenhouwer, die in eigen land met 13 opeenvolgende titels en in Europa (8 titels op rij) al vele jaren onverslaanbaar is, voelt in de Aziatische landen de druk van tegenstandsters die elk jaar sterker worden. Voor het Wereldkampioenschap driebanden, dat in september 2021 in Nederland wordt gespeeld en waar ook de Japanse Orie Hida en de sterke Turkse speelsters voor tegenstand zullen zorgen, is ze dan ook beducht.

,,Ik zal alles blijven geven om die Koreaanse concurrenten zo lang mogelijk bij te houden. Dat kan alleen als ik zo veel mogelijk wedstrijden en speel en in de weken dat ik hier ben, zo veel mogelijk trainingspartijen waar ik van kan leren. Ik heb Korea wat biljarten betreft al heel lang hoog zitten. Zo veel mensen die biljarten, zo veel goede spelers, dat is indrukwekkend. Ze zijn allemaal fanatiek en enthousiast. Ik heb hier gezien hoeveel sterke speelsters er op komst zijn. Dat motiveert me om heel goed en veel te blijven trainen en mijn beste spel te laten zien.”

Sruong Pheavy, de Cambodjaanse die in haar land door vele promotionele activiteiten en acties voor schoolkinderen in haar land, in Zuid Korea veel uitstraling heeft, is nu twee keer in één toernooi door de Nederlandse verslagen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van Therese. ,,Ik heb gezien dat Sruong sterker wordt, omdat ze veel traint, een eigen biljartclub heeft en bijna elke dag met biljarten bezig is. Ze speelt veel wedstrijden en daardoor krijgt ze nu ook de ervaring die nodig is om grote toernooien te winnen. Sruong is al twee keer Aziatisch kampioene. Ik weet zeker dat ze op het WK van dit jaar voor de titel gaat en een belangrijke rivale is.”

De Grand Prix die deze week wordt gespeeld, voor Therese de tweede en laatste van haar verblijf in Korea, start woensdag eerst met de partij van Jieun Han tegen Shinyeong Lee. De winnaar daarvan speelt tegen Therese. De andere wedstrijd is Jina Kim tegen Sruong Pheavy. Zondag is de finale tussen de winnaars.

Therese Klompenhouwer speelde over vijf wedstrijden in de eerste Grand Prix een gemiddelde van 1.310. Ze verdiende met de overwinning 3500 euro en een trofee die werd uitgereikt tijdens de huldiging in de arena van de tv-studio van MBC.

Bron: Kozoom.com
Foto Ton Smilde