De Koninginneweg in Hoevelaken, de drukke zuidelijke rondweg rondom het dorp, krijgt een verbetering van een geluidswerende voorziening. Met het maatregelenpakket hoopt de gemeente Nijkerk het al 25 jaar durende dossier te kunnen sluiten. Al vele jaren klagen omwonenden van de Koninginneweg over geluidsoverlast. Vele initiatieven van de bewoners zijn in het verleden afgekeurd. Nadien hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden die een toename van de verkeersintensiteit op de Koninginneweg tot gevolg hebben gehad en waardoor de geluidsoverlast is toegenomen. Het gemeentebestuur wil nu haar verantwoordelijkheid nemen en maatregelen treffen. In de kadernota voor het jaar 2026 wordt een krediet beschikbaar gesteld.
Onderstaande overwegingen spelen hierbij een rol:
1. De Koninginneweg is een van de hoofdontsluitingswegen van de kern Hoevelaken en daardoor ook een weg met relatief hoge verkeersintensiteiten. In de afgelopen periode is de intensiteit toegenomen als gevolg van nieuwbouw en andere autonome ontwikkelingen. Door uitstel van project Knooppunt Hoevelaken zal zeker tijdens congestie op de A1 de intensiteit in de spits niet afnemen. De verwachting is dat de intensiteit verder toe gaat nemen en het daarmee samenhangende risico wordt vergroot van conflicten tussen gemotoriseerd verkeeren fietsers, die bij een valpartij direct op de rijbaan terecht kunnen komen, dan wel bij het uitwijken direct op het fietspad belanden.
2. Veel aanwonenden ervaren al minimaal 25 jaar geluidsoverlast van de Koninginneweg. Op diverse manieren is dit in het verleden bij de gemeente aangekaart. Met diverse gesprekken
en verwachtingen tot gevolg. In het verleden is de problematiek reeds eerder serieus genomen en hebben wethouders verkend of de maatregelen gekoppeld konden worden aan de ontwikkeling van het toenmalige Euretco terrein. Er zijn hierdoor verwachtingen gewekt en bij bewoners is het gevoel ontstaan dat er na vele jaren een oplossing in zicht was. Door vertraging in de ontwikkeling van het EK- terrein is een oplossing voor de ervaren problematiek in deze combinatie tot op heden niet van de grond gekomen. Door nu los van aankomende ontwikkelingen maatregelen te treffen in combinatie met de gewenste fysieke afscheiding kan een einde worden gemaakt aan het langlopende dossier.
3. Een gedeelte van de Koninginneweg is met een grondwal met beplanting afgeschermd naar de achterliggende woningen. De aanwezige grondwallen met groen komen voort uit het groeninrichtingsplan en zijn destijds niet als geluidswal gerealiseerd maar hebben in de praktijk wel een geluidsreducerende werking. Op het stuk ter hoogte van de Eiberlaan en Mulderlaantje zijn geen maatregelen aanwezig die enige vorm van geluidsreductie geven. Omdat de achtertuinen bijna direct grenzen aan het fietspad/trottoir en er in deze strook grotere bomen aanwezig zijn is er geen ruimte voor het creëren van een grondwal. Hierdoor ervaren deze aanwonenden meer geluidsoverlast dan de andere bewoners. Om de ervaren geluidsoverlast te verminderen wordt in overleg met de bewoners voorgesteld om een fysieke afscheiding te plaatsen en de afscheiding te voorzien van beplanting waardoor het de uitstraling krijgt van een groenblijvende haag. Bij het Mulderlaantje gaat het om een afscheiding van circa 120 meter en bij de Eiberlaan om circa 240 meter. De kosten voor het realiseren van de fysieke afscheiding van circa 1,20 meter hoog en 360 meter lang zijn geraamd op €130.000. Foto Kees van den Heuvel
Koninginneweg Hoevelaken krijgt extra geluidswerende maatregelen
