Ik ga mijn vingers er toch aan branden. In de afgelopen maand heb ik vaak de vraag ‘mama, waarom steken ze nú al vuurwerk af?’ moeten beantwoorden, gevolgd door de vervolgvraag ‘het mag toch pas met oud & nieuw?’. Tja, leg het maar eens uit.

Het was deze decembermaand weer flink raak. De hele maand door knallen. Harde knallen. Tot ongenoegen van veel mensen en dieren. Daardoor heb ik me regelmatig afgevraagd: vind ik dat er een verbod moet komen op consumentenvuurwerk? Maar ik kwam daar eigenlijk niet zo goed uit. Je wilt niet de zuurpruim zijn die mensen die er lol aan beleven op oudejaarsavond wat vuurwerk af te steken (en die daar keurig hun vuurwerkbril bij dragen en een aansteeklont gebruiken) dat plezier ontneemt. En laten we wel wezen: de harde knallen die je door je huis voelt dreunen en die je doen opveren van je bed als je ze hoort, vallen toch al niet in de categorie legaal vuurwerk. Los je dan überhaupt iets op met een verbod op vuurwerk dat nu (nog) legaal is?  

Tegelijkertijd vind ik het belachelijk hoeveel geld we met z’n allen uitgeven aan spul dat in een paar seconden in rook opgaat, maar ook dat is ieders eigen keuze. Als een buurman een vermogen de lucht in wil schieten, moet hij dat lekker zelf weten. Zelf geef ik geen geld aan vuurwerk uit, maar stiekem geniet ik wel mee van de mooie potten waarin buurtgenoten investeren. Als je er wat langer over nadenkt zijn er natuurlijk ook kosten aan dit gebruik waar we als gemeenschap samen voor opdraaien. Schade in de publieke ruimte, hulpverleners die – soms met gevaar voor eigen leven – dag en nacht in touw zijn om brandjes te blussen (letterlijk en figuurlijk) en slachtoffers (medische) hulp en zorg te verlenen. En laten we behalve de kosten het tragische leed niet vergeten van de slachtoffers, die soms zelf niet eens de lol van het afsteken beleefd hebben van het vuur(werk) waaraan zij gewond zijn geraakt. Of erger.

Dus toen gisteren het nieuws naar buiten kwam dat een (krappe) meerderheid in de Tweede Kamer een verbod wil op riskant vuurwerk, dacht ik: ja, kom maar op. Ik weet nu wat ik vind. Ik vind dat ook. Tradities kunnen heel mooi en waardevol zijn, maar veiligheid is veel belangrijker. Dus laten we beginnen met het niet meer verkopen van de gevaarlijkste pijlen en knallers. Kom maar op met dat verbod!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk