Op een frisse woensdagmorgen 5 oktober is tijdens de start van de kinderboekenweek het eerste kinderzwerfboekstation in Nijkerkerveen onthuld. Dat gebeurde op de C.J. van Rootselaarschool in het bijzijn van alle scholieren. Het principe is dat kinderen van de school oude boeken van thuis meenemen, en vervolgens in de kast plaatsen en zelf ook weer andere boeken uit de kast kunnen meenemen. Het is eigenlijk een soort bibliotheek.

Boeken zwerven dus als het ware van kind naar kind. Kinderzwerfboek wil het lezen van boeken stimuleren op een leuke en zeer laagdrempelige manier. Op diverse plekken in Nijkerk zullen straks kinderzwerfboekstations te vinden zijn, waar je zwerfboeken kunt brengen maar ook gewoon kunt pakken om te lezen.

De initiatiefnemers van Kinderzwerfboek Regio Nijkerk hebben er anderhalf jaar over gedaan om het concept in Nijkerk tot uitvoer te brengen. De kasten waarin de boeken staan zijn gemaakt door het Accent Onderwijs en het Corlaer College. Er staat inmiddels ook al een kast in Het Baken en op termijn komen er nog zwerfboekstations bij in winkelcentrum Paasbos, op het gemeentehuis, bij de Emmaschool en bij Basisschool De Hoeksteen. Ook in Hoevelaken wordt gewerkt aan een zwerfboeklocatie.

Bron en foto’s Kees van den Heuvel

kinderzwerfboek-team-5-10-b kinderzwerfboek-team-5-10-c kinderzwerfboek-team-5-10-a-bis kinderzwerfboek-team-5-10