Maar liefst vijftienhonderd keer per dag wordt de Kindertelefoon geraadpleegd. Dat zijn er vijfhonderd meer dan anders. De gesprekken gaan vooral over het coronavirus en de zorgen die kinderen daarover hebben. 

Konden scholieren tot vorige week nog rustig met op de rug hun Superdry rugzak naar hun vrienden fietsen om bij te praten of problemen te delen, op dit moment zitten kinderen vooral thuis. Ze maken zich zorgen over de gezondheid van hun opa en oma bijvoorbeeld of andere mensen. Het raadplegen van hun moeder die net thuiskomt van boodschappen doen met haar handtas dames is niet het moment. Omdat ze in hun directe omgeving hun verhaal niet kwijt kunnen aan ouders en leeftijdgenootjes, bellen ze de Kindertelefoon.

Spanningen lopen op

Naast de zorgen over het virus, vervelen kinderen zich en vragen ze zich af wat ze wel en niet mogen doen en hoe het nu verder moet met de schoolexamens. Daar bovenop komt voor sommige kinderen een verslechterde thuissituatie die versterkt wordt doordat ze niet naar school kunnen of naar hun sportclub. Hun rugzak kind blijft roerloos in de gang staan. Spanningen kunnen hoog oplopen.

“Het is duidelijk dat kinderen ons nu echt nodig hebben en we zetten alle zeilen bij om in deze tijd voor hen zo goed mogelijk bereikbaar te zijn,” zegt directeur Roline De Wilde in een gesprek met Metronieuws. “Uiteraard brengen de huidige maatregelen wat extra uitdagingen met zich mee en nemen we het welzijn van onze vrijwilligers die de gesprekken voeren via telefoon en chat zeer goed in acht. Velen staan klaar om iets extra’s te doen.”

Kindertelefoon is gratis en anoniem

De kindertelefoon is er voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Het is gratis en kinderen kunnen vertrouwelijk praten over allerlei onderwerpen die ze niet kunnen of durven bespreken met anderen. Er staan vijfhonderd vrijwilligers voor ze klaar. Elke dag van 11 tot 21 uur kan er gebeld worden met 0800-0432. Chatten kan ook. De Kindertelefoon heeft een forum waar jongeren vanaf dertien jaar elkaar kunnen helpen.

De Kindertelefoon bestaat sinds 1979 en er worden gemiddeld vierhonderdduizend gesprekken per jaar gevoerd. De vrijwilligers volgen een passende hbo/universitaire studie en hebben een interne opleiding gevolgd.