Om elkaar te begrijpen moet je soms letterlijk gaan ver-staan. Vandaar dat we afgelopen week als Nijkerkse huisartsen uit de praktijk trokken, de straat op. Gehuld in witte jas vroegen we of mensen vragen hadden over het coronavirus of het coronavaccin. Dat leverde mooie gesprekken op en een enkeling reageerde boos. Veruit de meeste mensen zeiden uit te kijken naar de derde prik. Voor sommigen was het niet duidelijk wat nu precies in zo’n derde prik zit. Want waarom wordt het een boosterprik genoemd? Het is wel dezelfde prik, maar geeft een boosteffect. De afweer tegen corona schiet na een derde prik namelijk enorm omhoog. Juist nu is dat belangrijk, omdat de omikronvariant van het coronavirus een opmars maakt en erg besmettelijk is. 

Veel mensen waren ontevreden omdat de landelijk telefoonlijn om een afspraak te maken al dagen niet goed bereikbaar was. Een dame die geen Nederlands spreekt herkende ik uit mijn praktijk. Zij bleek nog geen prik te hebben gehad en ik kon haar uitleggen dat er zaterdag een prikbus op het Molenplein staat. Een aantal jongeren gaf aan dat corona hen ‘totaal niet boeit’. Een paar keer nam iemand me apart om te vragen of ik misschien met de kinderen, of met broer of zus wil praten. ‘Want zij willen zich niet laten vaccineren en het drijft de hele familie uiteen’.

Nu is er de komende weken weer een strenge lockdown, wat een enorme tegenvaller is. Ik vrees voor weken van verveling voor onze kinderen thuis. De donkere decembermaand en feestdagen worden dit jaar voor iedereen gekleurd door het coronavirus. De coronacrisis zorgt soms voor verdeeldheid en dan is met elkaar afstemmen voor de feestdagen niet eenvoudig. Bij wie spreken we af en met hoeveel personen? Doen we een zelftest vooraf? Houden we anderhalf meter afstand? Is het veilig voor opa of oma? Nodigen we de buren uit die de coronaregels niet al te nauw nemen? Ik merk dat het bij veel mensen spanningen oplevert, maar dat iedereen een goede relatie met familie, vrienden of andere naasten belangrijk vindt. Hopelijk blijven mensen hun best doen om elkaar te ‘verstaan’.

Afsluitend wil ik u vragen om met gezondheidsklachten gewoon uw huisarts te benaderen. Er is veel aandacht voor de overbelaste zorg. Maar het is niet nodig om met klachten af te wachten. U kunt op zijn minst contact zoeken met de assistente en met haar overleggen hoe uw klachten ingeschat worden.

Ik wens u fijne feestdagen en een goede gezondheid toe!

Anne Marie Visser – De Stad Nijkerk