Het was een overwinning uit het boekje: de zege pakken in de laatste bocht van de laatste ronde: het leverde karter Sacha van ’t Pad Bosch het vice-kampioenschap op in de Mini Parilla-klasse van de IAME Euro Series. Terwijl de verslaggever van de livestream volledig uit zijn dak ging, stak het tienjarige racetalent uit Nijkerk zijn handen triomfantelijk in de lucht.   

En daarmee besloot Sacha zijn achtbaan van een seizoen af als vice-kampioen van Europa. Hij won bovendien een ticket voor deelname aan de IAME International Games in Portugal, eind november dit jaar. Het was een miraculeuze ontknoping van de Euro Series. Het toptalent van Fusion Motorsport stond voor de laatste ronde van het EK nog op de zesde plek, maar door de volle buit te pakken in twee adembenemende races steeg Sacha met stip naar de tweede plaats in de eindrangschikking.

“Het hele team stond te juichen. Ik was superblij”, zei Sacha. “Ik ben met de overwinning zelfs vice-kampioen geworden. Daar krijg ik ook een beker voor.” Degene die misschien wel het hardst juichte, was zijn moeder Yvette. “Het waren een waanzinnige prefinale en finale. Ik ben superblij voor Sacha”, zei zij. “Ik kon het niet geloven dat hij zo het EK afsluit. En nu nog naar Portimão, in Portugal.”

Het was een razend spannend weekeinde geweest, bekende ze. “Natuurlijk moet je het geluk aan je zijde hebben. En alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Sacha was deze week zo goed en zo constant. Hij heeft bij alle trainingen gepiekt, hij stond op scherp. Het is hem gegund. Hij was zo gemotiveerd en toegewijd aan het team. In Nederland is hij ook serieus bezig met zijn sport. School, thuiskomen, huiswerk en sporten. Hij is bijzonder gefocust.”

Het vice-kampioenschap het stille bewijs dat de samenwerking tussen Sacha en zijn monteur en trainer Bas Harting top is. Yvette: “Bas is sinds anderhalf jaar zijn trainer. Sacha heeft onder zijn begeleiding grote stappen gemaakt. Voor Bas is dit ook een beloning voor het harde werken. Ze doen het samen. Ze verliezen en winnen samen.”

Maar vooral winnen. Want Sacha wint vaak. Dat hij in Mariembourg beide races won, had hem niet eens heel erg verbaasd. “Ik ging met een goed gevoel naar Mariembourg”, zei hij. “Ik was daar in 2019 al kampioen geworden in het IAME Benelux-kampioenschap. Ook nu zag alles er goed uit. Ik kende de baan al, ik ga zelf goed. En het team van Fusion is erg goed. Ik voel me er erg thuis.”

Al in de trainingen had Sacha een superieure snelheid te pakken. “Ik was bijna elke keer de snelste. En daarna ging de kwalificatie ook super. Ik pakte de poleposition, dat was mooi. In de eerste heat werd ik derde. Daarna won ik de tweede en derde heat.”

Het betekende dat hij de prefinale van poleposition mocht beginnen. Sacha: “Het was droog en ik had een goede start. Daardoor kon ik wegrijden in een groepje van vijf. Het was spannend tot de laatste meters. Tuziano Kuzhnini kreeg een penalty en zo won ik.”

De finale later op de dag werd op een natte baan verreden. Sacha startte opnieuw van poleposition. “Het was spannend. Samen met Thomas Strauven konden we wegrijden en vochten we het samen uit. In de laatste paar rondjes reed Thomas op kop en volgde ik hem. Hij verdedigde, maar ik had een betere exit in de laatste bocht. Ik haalde hem in en won de race.”

En dus het vice-kampioenschap. Het was de culminatie van een topweekeinde in Mariembourg. Sacha was dan ook dankbaar voor zijn samenwerking met Bas Harting en zijn team. “Fusion vind ik een heel fijn team. Ik hoop dat ik er lang mag rijden. Ik ga naar Portugal voor de laatste race van het seizoen. Ik ben superblij met hoe het jaar is gegaan!”

Sacha bedankt Fusion Motorsport, Bas Harting, zijn personal trainer Ronald en zijn familie.