‘Door een uur te geven, red je een leven’
‘Door een uur te geven, red je een leven’. Vanuit deze gedachte riep Radio 10-dj en tevens politieagent Rob van Someren in 2018 de ‘Somertijd Reanimatiedag’ in het leven. Dit jaar organiseert de radiozender in samenwerking met het Rode Kruis een jubileumeditie van deze bijzondere dag. Dit werd zojuist bekendgemaakt in de Radio 10-middagshow Somertijd. Op zaterdag 3 juni kan iedereen een gratis workshop reanimeren volgen vanaf een speciaal ingerichte locatie bij Hart van Holland in Nijkerk. De ‘Reanimatiedag’ staat dit jaar in het teken van sport en daarom worden er ook workshops gegeven bij FC Groningen in Groningen en Hockeyclub Oranje Rood in Eindhoven. Inschrijven kan vanaf vandaag via de app en de website van Radio 10. De ‘Somertijd Reanimatiedag’ is op zaterdag 3 juni tussen 12.00 en 15.00 uur live te volgen op Radio 10 tijdens de speciale uitzending van ‘Somertijd’. 

Rob van Someren, dj Radio 10: ‘Ik ben ontzettend trots dat we de ‘Somertijd Reanimatiedag’ voor het vijfde jaar organiseren. In de afgelopen jaren hebben we tijdens verschillende edities al duizenden Nederlanders de basis van het reanimeren kunnen leren, maar we zijn nog lang niet klaar. Te vaak komen mensen er pas tijdens een noodsituatie achter dat ze niet weten hoe te handelen. Het is ontzettend belangrijk om je naasten en anderen te kunnen helpen en daarom bieden we de mogelijkheid om op een snelle en makkelijke manier de basics van het reanimeren te leren.”

Louise Schalkoort, reanimatie-instructeur bij het Rode Kruis: “Door de gratis workshop reanimeren tijdens de ‘Somertijd Reanimatiedag’ van Radio 10 verlagen we de drempel om de basis van reanimatievaardigheden aan te kunnen leren. Snel handelen is bij een circulatiestilstand cruciaal. Het is belangrijk om zo snel mogelijk 1-1-2 te bellen, de AED te laten halen en direct de reanimatie te starten. Circulatie-stilstanden gebeuren overal, ook tijdens het beoefenen van een sport. Hoe mooi is het om op 3 juni kennis te maken met reanimatie en daadwerkelijk te oefenen met het gebruik van een AED. Wij hopen iedereen op 3 juni te ontmoeten in Nijkerk, Groningen of Eindhoven.”

Rob van Someren roept iedereen op voor de korte reanimatieworkshops, die op drie verschillende locaties worden gegeven door instructeurs van het Rode Kruis. Binnen één uur leren bezoekers de basis van het reanimeren en kunnen zij daarmee een leven redden in een noodsituatie. ‘Somertijd’ komt op zaterdag 3 juni tussen 12.00 en 15.00 uur live vanuit Hart van Holland in Nijkerk. De speciale radio-uitzending staat in het teken van sport en het belang van sport en reanimeren staat deze dag centraal. Naast de workshops, is er een demonstratie te zien en te horen van hulpdiensten die bij een reanimatiemelding worden gealarmeerd, interviewt Rob experts, komt er een succesvol gereanimeerd slachtoffer aan het woord én is er een liveoptreden van Gerard Joling.

Foto: Radio 10