Sinds 2021 houdt de gemeente Nijkerk bij hoeveel meldingen er binnenkomen over jeugdoverlast. Het gebruik van data helpt namelijk bij de aanpak van overlast. Als er bijvoorbeeld veel meldingen zijn over een bepaalde plek brengt de gemeente de inwoners en jongeren uit die wijk met elkaar in gesprek.

 

Wat zijn de cijfers?
De politie kreeg in 2021 in totaal 509 meldingen over jeugdoverlast. Bij de gemeente waren dit 108 meldingen. Meldingen die bij de gemeente binnenkomen gaan vooral over geluidsoverlast en afvaloverlast. Het gaat in mindere mate om strafbare zaken zoals drugsgebruik, vernielingen of intimidatie. De meldingen die bij de politie en gemeente binnenkomen, overlappen elkaar voor een deel. Bovendien zijn er situaties dat meerdere inwoners dezelfde overlastsituatie melden. Het aantal meldingen is dus hoger dan het aantal overlastsituaties. Cijfers over 2022 zijn nog niet bekend.

 

Wat doet de gemeente?

De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ook in de openbare ruimte. Het lastige is dat dit soms overlast kan geven, bijvoorbeeld voor mensen die naast een plek wonen waar jongeren bij elkaar komen. Als een inwoner overlast ervaart, kan hij dit melden bij de politie en bij de gemeente. Bij de gemeente kan dit via een telefoontje, een e-mail of het meldformulier op de website. De gemeente kijkt vervolgens wat zij kan doen om de overlast op te lossen. Dit gebeurt samen met de melder, de jongeren, de politie, toezicht en het jongerenwerk. De praktijk leert dat een gesprek tussen inwoners en jongeren vaak al voldoende is om de overlast minder erg te maken of zelfs op te lossen.

Samenwerking met jongerenwerk
Burgemeester Gerard Renkema: “Veel jongeren willen elkaar ontmoeten, maar willen geen overlast veroorzaken. Dat er overlast van komt, hebben ze vaak pas door als iemand het ze vertelt. Daarom werken we samen met jongerenwerk om met jongeren in gesprek te gaan. In de gevallen dat er echt langdurige overlast is of strafbare zaken zijn kan de politie daar tegen optreden. We zien gelukkig dat dit in de praktijk niet vaak nodig is.”

 

De gemeente werkt met jongeren, handhaving en politie samen in het zogenaamde ‘Meldpunt Jongeren op Straat’. Zij delen bijvoorbeeld met elkaar welke locaties extra aandacht of toezicht nodig hebben.

 

Vervolg

De gemeente is van plan om de cijfers de komende jaren te blijven bijhouden. Zo hoopt de gemeente te kunnen zien of er trends en ontwikkelingen zijn. Door deze cijfers kan de gemeente op tijd maatregelen inzetten om langdurige overlast te verminderen.