Bij een integrale controle gisteren in de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel is op vier adressen ingegrepen. Het ging onder andere om illegale bewoning en een mogelijk geval van een geheelde auto. Bij een woning werd een nep-Kalashnikov gevonden. Op de vier adressen vindt aanvullend onderzoek plaats, bijvoorbeeld om de herkomst van een groot vermogen te achterhalen.

De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel organiseren jaarlijks vijf integrale controles. De drie gemeenten werken nauw samen met ketenpartners op het gebied van veiligheid. Naast de politie en de boa’s gaat het onder andere om nutsbedrijven en de Omgevingsdienst. In totaal werkten 30 mensen aan de integrale actie mee. Samen bezochten ze in totaal acht adressen, waarvan twee in Nijkerk. Op de twee Nijkerkse adressen was alles in orde en zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Signalen

In de aanloop naar een controle maken de partijen een selectie op basis van signalen over misstanden. Signalen vanuit de samenleving zijn belangrijk om uitbuiting, illegale huisvesting en andere misstanden een halt toe te roepen. De burgemeesters van de drie gemeenten roepen daarom op misstanden te melden bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Het is ook mogelijk informatie anoniem door te geven. Dat kan door contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800 – 7000.