In de tijd dat ik nog redigeerde voor de kabelkrant volgde ik de verrichtingen van de Nijkerkse voetbalclubs vrij nauwgezet. Regelmatig was ik zaterdagmiddag in de studio van Omroep N, waar een groep enthousiaste voetballiefhebbers het goedbeluisterde programma Sportmatinee maakte (samen met de verslaggevers op de velden uiteraard). Destijds was er op vrijdagavond zelfs nog een extra programma om voor te beschouwen op de wedstrijden van dat weekend: Sportmatinee De Voorbeschouwing, met commentatoren, trainers en spelers. Misschien was dat laatste zelfs in de tijd dat de lokale omroep nog Radio Stad Nijkerk heette. Inmiddels zijn we een paar naamswijzigingen en samenwerkingsverbanden verder, maar het programma Sportmatinee bestaat nog steeds bij A1 Radio, zij het met een beperkte(re) bezetting.

Iets verderop langs de A1 heeft de Lokale Omroep Spakenburg (LOS) vorige week noodgedwongen moeten besluiten te stoppen met de zaterdaguitzendingen van het radioprogramma Eemland1-Sport, één van de langstlopende programma’s van de LOS. Het probleem: onvoldoende mensen om het programma te blijven maken. Met name de bezetting IN de studio is voor de radiomakers in onze buurgemeente een uitdaging. Aan het enthousiasme van de overgebleven crew ligt het niet. Volgens een bericht op de website van de omroep zouden zij graag een doorstart maken, maar alleen onder de voorwaarde dat de bemensing weer helemaal op orde komt. Tot die tijd houdt de crew het bij incidentele uitzendingen met radioverslag van (doordeweekse) bekerwedstrijden én de derby’s tussen de blauwen en de rooien. In andere weken krijgt Radio M er een extra podium bij via de uitzendkanalen van LOS, zodat luisteraars niet verstoken blijven van wedstrijdverslagen van Spakenburg, IJsselmeervogels en Eemdijk. Toch is het zonde dat zo’n lokaal programma – waar ongetwijfeld nog een groot publiek voor is – verloren gaat.  

En dat publiek reikt waarschijnlijk verder dan de eigen gemeentegrenzen. Ook in Nijkerk zijn er genoeg mensen die graag op de hoogte blijven van de verrichtingen van de blauwen en de rooien. Daarom was ik wel blij met dit columnidee dat me werd ingefluisterd: kunnen de A1 Mediagroep en LOS de krachten niet bundelen en samen een fantastisch sportprogramma maken? Lijkt mij een inkoppertje. In de hoofdklasse B staat dan over ruim een maand een derby op het programma: Eemdijk – NSC.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk