Na een lange strijd is zaterdagavond 23 oktober Ronald Moray uit Nijkerk overleden. De illusionist is slechts 57 jaar oud geworden. De Nijkerkse goochelaar leed aan de ziekte van Kahler, een vorm van kanker, die aanvankelijk nog redelijk te behandelen leek. Nadat hij afgelopen voorjaar ook nog door corona werd getroffen en op de intensive care terecht was gekomen, sloeg het noodlot onverbiddelijk toe. Hij was er erger aan toe dan de specialisten aanvankelijk hadden geconstateerd. Zijn conditie ging hollend achteruit. De artsen konden niets meer voor hem doen.

Ronald Moray werd bekend bij het Nederlandse publiek door zijn magie. Van optredens voor de koning en de koningin op hun bruiloft tot deelname aan programma’s als Holland’s Got Talent en Steenrijk Straatarm. Onlangs ontving hij van het goochelaarsgilde de hoogste onderscheiding: een Gouden Pin. Een week voordat illusionist Ronald Moray zaterdagavond zijn strijd tegen kanker verloor en op maar 57-jarige leeftijd overleed, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima hem en zijn partner Gerrit van den Beek hun medeleven betoond. De koning en koningin deden dat in een brief, die de ’Master of Magic’ kreeg overhandigd tijdens een diner in het Noordwijkse Hotel van Oranje, waarvoor hij door de directie was uitgenodigd.

In de ’koninklijke’ brief werd de erkentelijkheid uitgesproken voor hetgeen Ronald gedurende zijn carrière voor de koninklijke familie had betekend. Ronald trad in besloten kring meerdere malen op voor de Oranjes. Zo vermaakte en verbaasde hij in 2002 de bruiloftsgasten die waren uitgenodigd in het Amstel Hotel in Amsterdam.

De redactie van de Veense Courant wenst zijn echtgenoot Gerrit en andere nabestaanden heel veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Kees van den Heuvel
Foto Maranke Pater