Meestal is het ijs breken iets positiefs. Je ontmoet iemand voor het eerst, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie of een date. De situatie is wat onwennig, je weet je niet zo goed een houding te geven. Dan heb je het nodig dat iemand het ijs breekt. Een vriendelijke opmerking, een grapje en de sfeer kan ineens heel positief zijn.
Een gedeelte van onze jeugd breekt ook graag het ijs, sterker nog, ze breken hele ijsbanen af. Lijkt mij ook een hele onwennige situatie. En als er dan ook nog politie bij komt dan zou ik me helemaal geen houding weten te geven. Maar daar hadden deze jongelui geen enkele moeite mee, die wisten zich vol zelfvertrouwen een houding te geven. Want om met zwaar vuurwerk naar de politie te gaan gooien moet je toch wel zelfvertrouwen hebben. Of een uitermate slechte opvoeding, dat kan natuurlijk ook.
Nou doe ik zelf niet zo aan goede voornemens. Maar ik heb er geen moeite mee om een ander te vertellen wat hij of zij zou moeten doen. Kijk maar wat u er mee doet: Hierbij alvast uw eerste twee goede voornemens voor het nieuwe jaar. Iets minder dingen slopen en iets meer aandacht naar de opvoeding.
Voor onze wethouders ook alvast een goed voornemen: wees eens wat vaker eerlijk en kwetsbaar. Ik las in een interview over de nieuwbouw in Nijkerk dat de verantwoordelijke wethouder trots is op de diverse initiatieven die er de ‘laatste twee jaar’ zijn ontstaan. En de nieuwbouw bij de Oude Kerk wordt daarbij ook door haar genoemd. Volgens mij is de eerste begroting van dat plan nog in guldens doorgerekend, dus helemaal eerlijk lijkt me die twee jaar niet.
Ook een goed voornemen, wees wat vaker een goed voorbeeld. Zoals de organisatie van de ijsbaan die nu al het goede voornemen heeft om eind 2025 wederom de ijsbaan neer te zetten. Ondanks alle ellende toch doorzetten en Nijkerk weer vier weken schaatspret te bieden, top!
Het lijkt me ook een goed voornemen om met elkaar wat meer gastvrij te zijn. Afgelopen half jaar moesten we in Nijkerk 70 statushouders huisvesten. Maar het lukte maar om 49 statushouders onderdak te bieden. Voor het komende half jaar is de doelstelling 66 statushouders, met een beetje gastvrijheid moet dat lukken.
En mocht het allemaal een beetje onwennig zijn om gastvrij te zijn. Weet je niet zo goed hoe je een praatje moet maken met een statushouder. Dan wens ik het ons allemaal toe dat we leren hoe we het ijs moeten breken.
Christian Hogeveen – De Stad Nijkerk